De første biologiske medikamenter så dagens lys i 1998 og var først et behandlingstilbud for pasienter med leddgikt og betennelsestilstander i tarm. Først i 2002 ble det første biologiske legemiddelet godkjent for behandling av psoriasisleddgikt og i 2004 for behandling av psoriasis. Hva er så biologisk behandling? Biologisk behandling er store kompliserte molekyler som settes sammen av levende organismer. For at dette skal kunne skje er arvematerialet til disse cellene blitt tuklet med. Ikke-biologisk behandling er små molekyler og her kan en lage medisinen på laboratoriumbenken.

Nøye vurderinger

Biologisk behandling har vist seg å være overlegent bedre enn all øvrig behandling av psoriasispasienter. Mens tradisjonell medisin virker gjennom å dimme ned immunsystemet som en lysdimmer på et soverom med varierende effekt, så vil biologisk behandling fungere som en nøkkel som treffer sin spesifikke lås og enten låser denne opp eller igjen og dermed blokkerer mye morsom kjemi, ofte med en frapperende effekt. Det betyr at dette er medisin som i større grad tukler med skaperverket og kan gi utilsiktede overraskelser. Det er derfor pasientene som skal få slik behandling må gjennom nøye vurdering før oppstart med diverse blodprøver og røntgen av lungene.

Bør vaksinere seg

Det er spesielt tuberkulose som må utelukkes, og vi har mer enn 500 tuberkulosetilfeller i Norge hvert år. Har man denne sykdommen, og er ubehandlet bærer, vil biologisk behandling medføre den sikre død. I tillegg anbefales det at pasienter som skal begynne på biologisk behandling gjennomgår vaksinasjon mot lungebetennelse og får årlig influensavaksine. For unge mennesker anbefales også vaksinasjon mot Hepatitt B, og mange av oss som kan mest om dette skulle også ønske at vi hadde en mer liberal holdning vedrørende HPV-vaksine, som er vaksinasjon mot seksuelt overførte vorter. Denne vaksinen tilbys i dag kun til jenter som er født i 1991 eller senere. Fremtiden vil vise om det er rett.