Klimabehandling er offentlig finansiert og ble etablert så tidlig som i 1976. Hvert år får cirka 600 norske pasienter med psoriasis dette behandlingstilbudet (NOU, 2000). Klimabehandlingen på Valle Marina, Grand Canaria varer i tre uker og er en behandling som utnytter naturbestemte egenskaper ved et geografisk område.

Eies av Norges astma-og allergiforbund
Klimabehandlingssenteret ligger i den sydlige delen av Gran Canaria, nær byen Arguineguin, og senteret eies av Norges astma- og allergiforbund. Seksjon for behandlingsreiser ved Rikshospitalet leier stedet med behandlingsfasiliteter. I tillegg til norske grupper, behandles cirka 100 svenske pasienter ved senteret hvert år. Ansatte ved klimabehandlingen er en dermatolog, tre sykepleiere, en avdelingssykepleier og en idrettspedagog.

AnsatteFokus på trening og kosthold
For behandling av psoriasis, er sollysets UVB-stråler av sentral betydning. Strålene demper den immunologiske aktiviteten i psoriasisflekkene, reduserer den økte celledelingen i overflatehuden (epidermis) og stimulerer D-vitaminproduksjonen.

I tillegg til solbehandling, gis undervisning relatert til psoriasis, følgesykdommer og livsstil. Det fokuseres på trening, kosthold og stressmestring samt mestring av symptomhåndtering. I mindre grupper diskuteres ulike tema, som for eksempel røykestopp, egenbehandling, kvinne- og mannsperspektiv på utfordringer med psoriasis, ”Må bra med psoriasis”, ”Erfaringsutveksling i forhold til møtet med leger” og praktisk kosthold.

 

 Anne Lene Krogstad
redaktionen@mediaplanet.com