Hele 85 prosent av kvinner og menn blir en eller annen gang i løpet av livet plaget med akne eller kviser, forteller dr. Michael Zangani. – For en del av disse menneskene blir plagene så store at de trenger medisinsk behandling.

Michael Zangani, Lege ved hudavdelingen på Rikshospitalet Foto:Privat

Akne kan være en besværlig lidelse som kan vare lenge og gi store plager. Utviklingen av akne har sammenheng med hormoner, arvelighet og livsstil. Mange unge med akneproblematikk opplever å få psykiske plager. De sliter sosialt og dropper både skole og samvær med andre. Jenter bruker ofte mye sminke for å skjule kvisene, noe som kan forsterke plagene ytterligere.

– Kviser og kvisearr kan påføre mange pasienter både depresjoner og redusert selvtillit. Aknepasienter kan ha like alvorlige psykiske plager som pasienter med leddgikt og tilsvarende sykdommer, opplyser Zangani.

Voksne jenter med «pubertetsplager»

– En gruppe som ofte blir glemt, men som opplever store belastninger når kvisene er en daglig plage, er kvinner over 25 år, opplyser han. – De

sliter mye fordi de er voksne, og det er belastende å ha kviser i denne alderen. Mange opplever å ikke bli tatt på alvor, og de kan ha gått på antibiotika i flere måneder uten effekt og oppfølging.

 Anette R. Gundersen
redaktionen@mediaplanet.com

Råd og tips
  • Oppsøke noen som kan kviser
    Ikke gå til hvem som helst, men gå til en hudlege først. Det er aldri feil å være tidlig ute. Har du enkeltkviser som dukker opp nå og da, er det ingen grunn til bekymring. Begynner kvisene derimot å spre seg i ansiktet eller du får økende uren hud og hudormer,bør hudlegen kontaktes. En hudlege kan gi riktig og effektiv behandling og preparater som virker. Det finnes et hav av produkter i butikker og på nettet som lover både det ene og det andre. I verste tilfelle kan produktene virke mot sin hensikt. Individuell aknebehandling er avgjørende for resultatet. En gutt på 18 har behov for en annen aknebehandling enn en kvinne på 30.

  • Renslighet
    Ikke plukk på kvisene – det får bakteriene til å spre seg og kan gi skjemmende arr. Husk at du må være ren på hendene før du tar deg i ansiktet. Det gjelder også før du skal rense huden. Skrubb huden lett og behagelig, og ikke for hardt. Bruk ansiktsvask to ganger daglig. Pass på at du bruker vannbaserte produkter.

  • Dagkremer
    Fuktighetskrem er vel og bra, men vær kritisk. Ikke bruk hvilken som helst hudkrem. Fuktighetskremen bør være vannholdig slik at den ikke tetter til porene enda mer.Bruk mineralsminke.

Anette R. Gundersen
redaktionen@mediaplanet.com