Noen har bare en mild tilstand, mens hos andre kan rosacea bli en meget sjenerende hudsykdom med store hudforandringer.

Hvordan ser det ut?

Rosacea er mest vanlig på kinn, panne, hake og nese. Man kan se små utvidede blodkar. Ofte et sommerfugl-formet rødt utslett i ansiktet med kviseliknende kuler. Rosacea kan være vanskelig å skille fra akne, men det er to forskjellige tilstander som skal behandles forskjellig. En viktig forskjell er at man ved rosacea ikke ser hudormer.

Årsak

Rosacea oppstår ofte i 30-50 års alderen. Det observeres økning av  rosacea på grunn av stadig økende sensitivitet. Alle kan få Rosacea. Forskerne mener at sykdommen er en blanding av arvelig disposisjon og miljøfaktorer.

En rekke faktorer kan utløse tilstanden eller forverre den ved å øke blodstrømmen til hudoverflaten. For eks. varm mat eller drikke. Sterkt krydret mat og alkohol. Ekstreme temperatursvingninger, vind, sollys og stress.  Medisiner som utvider blodårene kan også være en utløsende  årsak som f. eks. blodtrykkmedisiner.

Hva kan gjøres?

Jeg anbefaler daglig bruk av to kremer over hverandre. Kremer som holder symptomene nede og samtidig styrker kapillærene og hudens barriere funksjon mot nye utbrudd.

Først en krem som forebygger, behandler, forkorter og demper de ubehagelige periodene. Over påføres en dekkende farget krem som også er sterkt behandlende og inneholder fysisk UV filter. Kremer som begge styrker hudbarrieren og samtidig er sterkt anti-inflammatorisk, antiseptisk, beroligende, sårhelende og dekkende.

Rosaceapasienter verden over er lettet over kremer som ikke bare tar symptomene, men som gjør huden sterkere.

Fire typer rosacea:

  • Type 1: Typiske plager er vedvarende rødhet. Huden blir lett irritert og er veldig sensitiv.
  • Type 2: Typisk er vedvarende rødhet i de sentrale delene av ansiktet med synlige blodkar, røde nupper og eventuelt kviser.
  • Type 3: Typisk er uttalt hudfortykkelse med store porer
  • Type 4: Typisk er øyeplager i form av rødhet og følelse av fremmedlegeme på øyet