Alle svetter for å regulere kroppens temperatur, men noen svetter mer enn kroppen faktisk trenger. Rundt 3 prosent av befolkningen har dette problemet. Hyperhidrosen kan være jevnt fordelt på kroppen, eller den kan være lokal og gi seg utslag på hender, føtter, i armhulene eller på ryggen.

Carl Swartling, Spesialist i dermatalogi Foto:Privat

– Hyperhidrose kan medføre store sosiale problemer, forteller spesialist på området, doktor Carl Swartling. - Pasienter med hyperhidrose har en klart negativt påvirket livskvalitet. Mange har problemer med å skaffe seg en livspartner når de sliter med våte hender, illeluktende føtter eller våte bukser grunnet hyperhidrose i underlivet.

Kan ramme mennesker i alle aldre
Overdreven svetting under armene (hyperhidrosis axillaris) er ofte veldig synlig, og det er slitsomt og skambelagt.

- Det er mange som takker nei til ulike jobber. Det å være en lærer med store, synlige flekker under armene er veldig pinlig. Det er også umulig å være en kirurg med rennende svette under hanskene. Det er kanskje aller verst når man er tenåring og ekstra usikker. Man er i ferd med å bli voksen, og så hemmes man av å legge ned mye energi på å skjule svetten. Det er veldig stigmatiserende, sier han.

Swartling har mange historier om mennesker i alle aldre som har alvorlige problemer på grunn av svetting. - Jeg hadde en pasient, en gutt på 13 år, som svettet mye fra hender og føtter. Da han var yngre, hendte det at vennene ikke ville holde hendene hans mens de lekte i ring. Så ble det akutt krise etter at en venn fleipet med ham og sa at han satte flekker på skolebenken. Da ville han ikke gå på skolen. Når problemet blir så alvorlig, bør man vurdere sterkere tiltak enn antiperspirant.
 

En plagsom overfølsomhet
– Hyperhidrose er forårsaket av en overaktiv nerve i det sympatiske nervesystemet, og det er ofte arvelig. Nervøsitet leder til at mange kjenner fukt i hendene, men pasienter med hyperhidrose får rennende håndsvette, forteller Swartling.

Det er ikke uvanlig at personer blir nervøse på grunn av svettingen, noe som gjør at de svetter enda mer. Og det er ikke alltid nok å bruke en ekstra sterk deodorant.

- På hender, føtter og i armhulene kan man bruke de sterkeste antiperspirantene som inneholder aluminiumklorid. Hvis det ikke hjelper, anbefales behandlinger med botulinumtoxin, eller botox som det også kalles. Botulinumtoxin bør brukes 1–3 ganger i året for at det skal fungere, noen ganger i kombinasjon med tabletter, avslutter Swartling.

Pia Beate Pedersen
redaktionen@mediaplanet.com