Områdene som vanligvis angripes er armhuler, lyske, rundt brystet, kjønnsorganene og rundt endetarmsåpningen.

– Det er mange grader av HS. Noen er veldig lite rammet mens andre har store områder flere steder på kroppen som er affisert, sier Olaf H. Antonsen, overlege og spesialist i dermatologi og indremedisin ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet.

Sykdommen rammer flest kvinner og debuterer som oftest i 20-årene. Men noen får det også i tenårene, og noen få kan få det allerede som barn.

– Mange av dem som blir rammet har allerede HS i familien, sier Antonsen.

Han forteller at man ikke vet med sikkerhet hvor mange som har sykdommen i Norge, men mener man kan regne med at cirka en til to prosent av befolkningen har dette.

Bruker laser

HS kan ikke kureres, men symptomene kan behandles med forskjellige medikamenter. I tillegg kan de betente områdene på kroppen opereres vekk. For å gjøre dette brukes såkalt C02-laserbehandling.

– Dette er en kirurgisk behandling med laser som sender ut infrarøde stråler med visse bølgelengder. Dette lager mye energi i vevet og man kan dermed fjerne og skjære vekk vev som er ødelagt av sykdommen, forklarer Antonsen.

Fordelen med CO2-laserbehandling sammenliknet med vanlig kirurgi er at det samtidig gir god blodstillende virkning og dermed god oversikt i operasjonsfeltet, forteller han, men legger til at ikke alle typer HS egner seg for laserkirurgi.

Får lokalbedøvelse

Laserbehandling foregår på samme måte som annen type kirurgi. Pasienten får lokalbedøvelse i områdene som skal behandles. Hvis det er et større område av kroppen som er angrepet vil det være naturlig å gi narkose. Dette vurderer kirurgene fra gang til gang.

– Det er alltid litt vondt å få lokalbedøvelse, men de fleste pasienter tolererer dette uten problemer, sier Antonsen.

Fordelen med lokalbedøvelse er at pasientene kommer seg raskt etter inngrepet. De kan leve som normalt, men må ta visse forholdsregler når det gjelder fysisk aktivitet.

– Etter operasjonen må sårene gro fra bunnen. Det vil si at de sjelden sys igjen og det kan derfor bli store sårflater som bruker flere uker på å gro, avhengig av hvor store sår det er, og hvor det er på kroppen.

Påvirker selvtilliten

Det å leve med svettekjertelbetennelse kan være en stor belastning.

– Dette er en smertefull sykdom som også påvirker selvbildet. Særlig for dem som blir rammet som ungdom, påpeker Antonsen.

Han forteller at undersøkelser har vist at mange pasienter har svært redusert livskvalitet. I tillegg har pasienter med HS større risiko for andre systemiske sykdommer. Det å komme raskt til lege for å få stilt diagnose, er derfor viktig

– Pasientene vil få tilbud om kirurgi eller CO2-laserbehandling. Der de blir operert oppstår det sjelden nye lesjoner, men siden sykdommen er kronisk kan de få det andre steder, sier han og legger til at nyere biologiske medikamenter kan ha svært god virkning og kan brukes på dem med alvorlig sykdom.