En tidlig morgen 2005 våknet Lund med hevelser over hele kroppen, fra hode og helt ned til fotsålene. Øynene var gjenklistret, og han hadde pusteproblemer som følge av hevelser i tungen. Håndflatene var røde og hovne, fingrene stive og situasjonen opplevdes dramatisk.

- Som barn var jeg allergisk mot bjørk, burot og gress, og etter en ferie i Bulgaria med min familie på 80-tallet, måtte jeg til legevakten på grunn av hevelser i hendene. Over flere år ble jeg behandlet med kortison og antihistaminer, men det var ikke i nærheten av det jeg opplevde i forbindelse med utbruddet i 2005. Det klødde fra topp til tå, og jeg fikk konstantert kronisk urticaria, forteller Lund.

Mistet motet

Prognosene sier at utricaria normalt brenner ut etter to til tre år, men hos Jørn Lund vedvarte plagene. Det ble forsøkt behandling med kortison, antihistamnier og immunmodulerende legemidler, men ingenting hadde tilstrekkelig effekt.

- Sykdommen fikk også konsekvenser for omgivelsene, jeg var ikke enkel å omgås og krevde mye av mine nærmeste.

- Det var ikke enkelt å akseptere at tilstanden var kommet for å bli. Sinnstilstanden ble dårligere, jeg klarte ikke å stå i arbeid og mistet det sosiale nettverket. I de verste fasene var det tungt å stå opp av senga, og livsgnisten forsvant. Sykdommen fikk også konsekvenser for omgivelsene, jeg var ikke enkel å omgås og krevde mye av mine nærmeste, sier Lund, som tidligere arbeidet innen administrasjon, salg og markedsføring.

Lys i tunellen

Heldigvis ville ikke hudlegene gi opp håpet om et bedre behandlingsalternativ. Lund ble derfor spurt om han kunne være interessert i å teste et nytt medikament, som opprinnelig var utviklet til behandling av astma, men som i USA og Tyskland hadde vist lovende resultater for personer med kronisk urticaria. Første behandling ble satt på sykehuset i form av 2x150 milligram doser - en i hver overarm.

- Fra første sprøyte ble livet mitt totalt forandret. Etter å ha testet ulike intervaller, får jeg nå en injeksjon hver åttende uke. Jeg har ikke opplevd noen negative bivirkninger, og har kun hatt et tilbakefall. Jeg sprudler av energi og positivitet, og er utrolig takknemlig for at vi endelig fant en løsning, sier Jørn Lund.