Eksem er arvelig, men mange ulike miljøfaktorer påvirker alvorlighetsgraden av hudsykdommen. Hyppigheten av atopisk eksem har økt med årene, og så mange som drøye 20 prosent av norske barn kan i løpet av sin barndom bli rammet av sykdommen. Mange lurer på hva de kan gjøre for å forhindre utviklingen.

— Inntrykket mitt er at mange foreldre er bekymret for at en allergi kan være årsaken til sykdommen. De er også bekymret for at sykdommen skal bli kronisk, sier Teresa Berents, hudlege ved hudavdelingen og RAAO på Oslo Universitetssykehus.

Viktige studier

Berents forteller at det er flere viktige studier som vil kunne gi informasjon om det er noe som kan gjøres for å forhindre utviklingen av atopisk eksem. ORAACLE-gruppen ved OUS har et stort skandinavisk forskningsprosjekt med navn PreventADALL. Målet med studien er å se om man kan forhindre utviklingen av atopisk eksem ved å bade babyer i badeolje. Studien er i gang, men er ikke ferdigstilt. En engelsk studie, BEEP-studien undersøker om tidlig behandling med fuktighetskrem kan forhindre utviklingen. Studieresultatene fra disse to studiene skal slås sammen i en større studie.

— Dette er svært viktige studier, og det blir spennende å lese resultatene når de kommer, sier Berents.

Nå som det begynner å bli kjøligere er det viktig å ta hensyn til temperaturendringene og værforholdene, og det er enkelte forholdsregler foreldrene bør tenke på for å forebygge eventuelle plager.

Kle på barnet godt

— Det med temperatur har mye å si i henhold til eksem. Det er en tydelig forskjell på inne- og utetemperatur for tiden. Fukt fordampes ved huden som igjen gjør det lettere å få oppbluss. Derfor er det viktig å kle på barnet godt før barnet går ut for å leke, slik at effekten av den store temperaturendringen ikke blir merkbar på huden, fortsetter hudlegen.

Thomas Schopf er også hudlege, og jobber ved regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet (RAAO), som også Teresa Berents er tilknyttet. Han forteller at hverdagen går ut på jevnlige besøk av bekymrede foreldre.

— Jeg merker at de fleste foreldrene er redde for at atopisk eksem skal være vedvarende, og like ille gjennom hele barndommen. Først må vi sikre og verifisere diagnosen, for å deretter bedømme hvor alvorlig den er. Det første jeg gjør med tanke på behandlingsmulighetene for pasienten er å finne ut hva slags forhold i miljøet som kan ha bidratt til å gjøre situasjonen verre, noe som er en lang jobb i seg selv. Det er en lang liste på ting som kan forverre eksemet, men det er ikke slik at enhver pasient oppfyller hele listen.

Essensielt med fuktighetskrem

Når hudlegene har identifisert de utløsende faktorene legger de en plan for hvordan å unngå, eller i de minste begrense forverrende faktorer. Når det er gjort, vil hudlegen lage en medisinsk plan. Det skal også være muligheter for å justere behandlingen om det trengs. Derfor skal pasientene komme tilbake for kontroll for å vurdere hvordan medisinene har fungert over tid.

— Det er helt essensielt å bruke fuktighetskrem som forebyggende middel. Hos barn er det vanlig å utvikle eksem på hendene og i ansiktet – og det er lurt å smøre både morgen og kveld med ganske store mengder. På små barn kan det noen ganger være behov for å  bruke opp mot  500 gram i uken. Hvis det oppstår eksemflekker bør man raskt starte med kortisonpreparater. Viktigst er det å vite hva som har trigget eksemet, som blant annet temperaturendringer, sier han.

Mange skolebarn med atopisk eksem er redd for at andre elever ikke vil holde dem i hånden, eller at andre tror det er smittsomt. Derfor er det viktig at foreldrene til barnet som er rammet informerer barnehagen eller skolen barnet går på.

— Om ikke foreldrene selv informerer om dette, kan man ta kontakt med psoriasis og eksemforbundet (PEF) eller Norges astma- og allergiforbund (NAAF) som har likepersoner som kan hjelpe til med å informere barnehagen eller skolen. Mange bruker også helsesøster og trenger også hjelp til selve smøringen, og da er det viktig å kunne få hjelp av helsesøsteren, avslutter Berents.