Da vi snakker med Jon Haugnes er han midt ute på Åkrafjorden i Hordaland hvor han jobber på en båt som spyler i oppdrettsanlegg. Han jobber 14 timers dager og tilbringer mye tid ute i vær, vind og saltvann, som gjør at hendene tørker ut. Han prøver å bruke hansker og beskytte huden så mye som mulig, men han innser at det er mulig han må finne en annen jobb i fremtiden.

- Det er en sår beslutning. Det er dette jeg kan, og jeg hører hjemme på havet, men allerede i år har jeg vært sykemeldt i to måneder på grunn av eksemet, så jeg skjønner jeg må finne noe annet i fremtiden, sier Jon.

Viktig med utredning og behandling

Håndeksem starter ofte som flekkvise og fortykkende områder inne i håndflatene og de som har hatt eksem, pollenallergi eller andre allergier som barn, er mer utsatt. Huden blir rød og fortykket, og klør, og etterhvert vil utslettet skjelle og sprekke opp. I noen tilfeller kan utslettet væske og det kan føre til bakterielle hudinfeksjoner. Sykdommen er ikke farlig, men kronisk håndeksem men kan påvirke livet både sosialt og på jobb. Omtrent én av ti lider av håndeksem, og dersom pasienten ikke blir utredet og behandlet, kan eksemet bli langvarig. Jon beskriver at møtet med legen ikke har gitt han noe gode resultater.

- Sist jeg var hos fastlegen med håndeksemet var for to år siden. Jeg klarer ikke å holde det i sjakk, men det eneste jeg får er kremer som behandler. Jeg ønsker å komme til en hudlege, men har ikke blitt sendt videre.

Hjelper med sol

De ultrafiolette strålene i solen kan gjøre at eksempasienter opplever at eksemet gradvis forsvinner. De fleste med eksem kan dermed nyte sol og sommer mens de kan, og tilbringe mye tid ute i lyset. Det er viktig å smøre seg meg en god solkrem, øke gradvis mengden med sol og unngå å bli brent. Mange allergikere har sart hud. Hvis eksemet er infisert, er det viktig å ikke være i solen. Jon bekrefter at sol hjelper.

- Jeg var på Mallorca i sommer og den uken var eksemet helt borte. Da jeg kom hjem blomstret det opp igjen, men i og med at jeg er mye i kontakt med kjemikaler på jobben min, så er nok også det en årsak.

Hansker i lange baner

Når man har håndeksem, bør man ikke utsette hendene for mye vann, såpe eller sjampo. Det kan være hensiktsmessig å bruke husholdningshansker med bomullshansker under for å beskytte hendene. Under bomullshanskene kan det være lurt å smøre med en god fuktighetskrem. Alternativ til vanlige såper kan være dusjolje eller hudvennlig, uparfymert såpe. Jon forteller at han har kjøpt hus med samboeren som de holder på å pusse opp og bruker hansker daglig.

- Jeg bruker hansker hele tiden, til matlaging, på jobb og under oppussingen. Jeg har lært meg å leve med håndeksemet. Det er sånn det er. Det er viktig å tenke positivt og akseptere det, sier Jon før han må tilbake på bøljan blå.