Tilpassede kremer kan lindre symptomene som betennelsestilstander, tørrhet, kløe og rødhet, og i tillegg styrke hudbarrieren å fremme hudhelsen også lang på sikt. Samtidig anbefales det å styrke huden fra innsiden med ortomolekylær medisin, med mål om en hud i bedre balanse.

Atopisk eksem

Eksem kommer i ulike grader og former. Atopisk eksem er en av disse, og kan være svært plagsomt. Atopisk eksem er ikke noe du plutselig kan få uten at du har hatt det som liten.

Hvordan ser det ut?

Tørr og kløende hud, ofte rødt utslett med hevelser og av og til væskende blemmer. Eksemet kan være på små eller store områder, flytte seg med alderen og gi kløe i varierende grad. Kløen fører ofte til kloring, noe som forverrer eksemet.

Årsak?

Atopisk eksem skyldes arvelige og miljømessige faktorer. Dersom en eller begge foreldre har atopisk eksem, øker risikoen for at deres barn arver sykdommen. I tillegg tror man at luftbårne stoffer, husstøvmidd, pollen, dyrehår, utendørs forurensning, klima og kosthold er medvirkende til utvikling av atopisk eksem. Atopisk eksem sees ofte i sammenheng med astma og allergi.

Hva kan gjøres?

Det finnes mange ulike legemiddel for behandling av atopisk eksem. Mest brukt i hissige perioder er kortisonsalver i forskjellige styrker med eller uten antiseptika. Kortisonkremer og salver påføres i tynt lag og gnis godt inn. Huden blir tynn og skjør ved bruk av kortison over lang tid.
Dr.med. Christine Schrammek anbefaler daglig bruk av to kremer over hverandre. Kremer som styrker hudens barriere funksjon mot nye utbrudd samtidig som de holder symptomene i sjakk. Først en krem som forebygger, behandler, forkorter og demper de ubehagelige periodene. Over påføres en dekkende farget krem som også er sterkt behandlende og inneholder fysisk UV filter.  

Gjør huden sterkere

Kremer som begge styrker hudbarrieren og samtidig er sterkt anti-inflammatorisk, beroligende, fuktbalanserende, sårhelende som også reduserer kløe og er dekkende.Pasienter med atopisk eksem er lettet over kremer som ikke bare tar symptomene, men som gjør huden sterkere og dermed forhindrer nye utbrudd.


Syvdagers test på Dr.Schrammek Special Care Cream

En syvdagers test på sterkt irritert hud bekrefter imponerende effekt av Special Care Cream. En uavhengig medisinsk dermatologisk rapport i Tyskland; Dermatest®Research Institute For Reliable Results bekrefter:

  • Styrking av hudbarrieren 29 %
  • Forbedring av rødhet i huden 74 %
  • Forbedring av irritasjon i huden 29 %

Bedre hud med ortomolekylær medisin

Dr. Bondevik, lege med spesialisering innen ortomolekylær medisin (vitamin og mineralterapi) i behandling av eksem og psoriasis, står bak en studie på atopisk eksem og fettsyrer (publisert i det engelske hudlegetidsskriftet Journal of Dermatological Treatment). Han har lang erfaring med behandling av atopisk eksem, og fastslår at riktig kosthold og riktig dosering av kosttilskudd kan hjelpe atopikere fordi det behandler huden fra innsiden.

Spesielt viktig er omega fettsyrer, vitamin E og C samt mineralet sink. Allerede i 1929 viste forskning at essensielle fettsyrer kunne ha en gunstig effekt på atopisk eksem. Hudsykdommen oppstår som en følge av en feilaktig utløsning av immunforsvaret som igjen fører til en betennelsesreaksjon.

I tillegg kan atopikere ha en redusert evne til å omdanne kortkjedete plantefettsyrer til de langkjedete betennelsesdempende  (EPA og DHA) omega 3 fettsyrene.

Riktig kosthold og bruk av omega fettsyrer gjennom kosttilskudd hjelper til med å dempe aktiviteten i de immunologisk aktive cellene, og dermed kan atopikere oppleve en bedring i huden etter tid.

Dette er fordi fettsyrene kan bidra til en økning i hormonet prostaglandin 3 (betennelsesdempende) og en reduksjon av hormonet prostaglandin 2 (betennelsesfremmende).  I tillegg er fettsyrene en viktig byggesten i det øverste hudlaget.

Optimal effekt av økt inntak av disse essensielle fettsyrene forutsetter at det kombineres med vitamin C, E, sink og betakaroten, som man kan oppnå med riktig kosthold.