Åke Svensson, overlege ved Skåne Universitetssykehus. Foto: Skåne Universitetssykehus

Før barnet fyller ett år forekommer vanligvis symptomene på kinnene, i hodebunnen, i nakken, og i bolen. I toårsalderen er utslettet gjerne synlig på innsiden av albuen eller i knehasen. Hos voksne kommer eksemet vanligvis i ansiktet, på halsen og i hendene.

– Hvordan vet du at det er nettopp atopisk eksem?

– Det er relativt enkelt å konstatere, sier Åke Svensson, sjef for dermatologiklinikken på Skåne universitetssykehus.

– Huden blir tørr og kløende. Du får tørr, litt skjellete og knudrete utslett i ansiktet, på innsiden av albuen, under knehasen eller på hender og hals. Man skal ikke overse slik tørrhet, men vie den oppmerksomhet og gjerne smøre huden med fuktighetsgivende kremer flere ganger om dagen. Det er bra, fordi da kan du lindre utbruddet av kløe, forteller Svensson.

Tilstanden av atopisk eksem blir ofte litt bedre om sommeren og litt verre i løpet av høsten og om vinteren. Åke Svensson kan imidlertid berolige alle med at det er ikke smittsomt, men at det kan være arvelig.

Kort om salve, kremer og lotions

Lotion, krem, salve - hva er forskjellen? Lotioner har litt tynnere konsistens enn en krem. Det gjør at den blir enklere å gni inn i på større områder av huden. En krem ​​har en fyldigere konsistens enn en lotion og er ofte litt fetere.

Salven er enda tykkere enn kremen og inneholder nesten ikke noe vann. Generelt kan vi si at man bør være forsiktig med hvilken krem man kjøper. Hvis du kjøper en vanlig kosmetisk krem, har den som regel ikke vært igjennom noen kliniske tester som vitenskapelig har studert effekten av produktet på syk eller skadet hud.

- Snakk med helsesøster eller fastlegen din eller gå til et apotek hvis du føler deg usikker, fortsetter Åke Svensson.

Barn og unge med atopisk eksem

De aller fleste vokser av seg sykdommen mot slutten av tenårene. Omtrent fem prosent av barna med atopisk dermatitt utvikler alvorlig eksem som påvirker hele livssituasjonen som også får betydning for resten av familien. Det er vanskelig å ha eksem som klør bestandig og må smøres inn hele tiden. Kløe gjør ofte at det blir vanskelig å sove.

Hvis man ikke sover så godt kan det også bli vanskelig å fungere godt på skolen. Litt eldre barn og tenåringer kan bli flaue over de synlige utslettene og ønsker ikke å være med i gymtimen på skolen eller bruke badedrakt i løpet av sommeren. Derfor bør man ta tilstanden svært alvorlig fra begynnelsen.

Ta vare på huden din

Huden er din beste venn og forsvarer. Den er kroppens største organ med et areal på nesten to kvadratmeter og har mange funksjoner. Huden beskytter kroppen mot dehydrering, regulerer kroppsvarmen og beskytter kroppen mot ultrafiolette stråler, bakterier, virus og andre skadelige stoffer.

De fleste mennesker opplever å få eksem en eller annen gang i løpet av livet, men for å hindre eksem, er det lurt å holde huden myk og smidig.

 

Lege Åke Svensson ved Hudavdelingen Skåne universitetssykehus Malmö / Lund
Anmelder: Jacqueline Swartling.
Oversettelse til norsk, Tom Backe.