Symptomer på atopisk eksem debuterer vanligvis i spedbarnsalderen. Dette gjaldt også for syv år gamle Mariell Eliassen Aure fra Ålesund. I 2004 fikk den lille jenta akutt eggallergi med rosa utslett. En prikktest påviste både eggallergi og atopisk eksem. Mariell var da fire måneder gammel. Prosessen frem til riktig diagnose gikk raskt, men veien frem til riktig behandling skulle bli atskillig lenger.

 

Mariell Eliassen Aure, Har atopisk eksem Foto:Eli Synnøve Gjerde

– Det ble mye prøving og feiling i starten. Ettersom jeg ammet, måtte også jeg unngå all mat som inneholdt egg. Dersom jeg bommet, ble nytt utslett umiddelbart resultatet, forteller Mariells mor, Hege Eliassen.
 

Tøft behandlingsregime
I løpet av sine fem første leveår var Mariell gjennom et langt og krevende behandlingsregime. Behandlingen startet i form av hydrokortison, men kremen viste liten effekt. I tillegg ble det prøvd ut fuktighetskremer, andre kortisonkremer, lysbehandling, kaliumpermanganatbad, oljebad og våtbandasje uten optimalt resultat.

– Mariell var nok ikke uten eksemflekker før hun var nesten fem år. Dette til tross for all behandling som ble forsøkt. Jeg savnet opplæring med hensyn til hvordan og hvor mye jeg skulle smøre, forklarer Eliassen.

Gjennombruddet kom etter et sykehusopphold ved hudavdelingen ved St. Olavs hospital i Trondheim. – Her fikk vi god opplæring, forklarer tobarnsmoren.
 

Lærerik behandlingsreise
I mars 2010 fikk Mariell innvilget behandlingsreise, og denne behandlingen hadde langvarig positiv effekt. – Vi lærte svært mye om behandling av eksem på Gran Canaria, sier Hege.

Hun husker aller best datterens glede over å oppdage at hun ikke var alene med eksem og at det faktisk var noen som hadde enda mer utslett enn henne.

Etter en lang og god periode, kom imidlertid et nytt kraftig utbrudd høsten 2011, og Mariell ble innlagt i tre nye uker på St. Olav. Utbruddet rammet flekkvis over hele kroppen, unntatt ansikt og hals. En positiv effekt av oppholdet ble at bruk av Protopic viste god effekt.

– Etter mange ulike forsøk, ser det nå ut til at vi har funnet den behandlingen som fungerer. Det har gjort hverdagen enklere og medført mindre smerter for jenta vår, sier Hege.

 

Eli Synnøve Gjerde
redaktionen@mediaplanet.com