Eksem er en betennelse i huden som kan oppstå dersom hudens ytre beskyttelse er blitt redusert, for eksempel hvis huden er tørr eller hvis huden blir utsatt for et stoff som man er allergisk mot. Eksem forekommer ofte sammen med allergisk astma og høysnue. Hos barn under fem år har om lag 20 prosent eksem, og det er den vanligste hudsykdommen blant denne gruppen.
 

Forskjellige typer eksem
Det finnes flere forskjellige typer eksem, som alle har forskjellige årsaker. Pasienter med atopisk eksem har ofte en defekt hudbarriere. Dette fører til at huden gir mindre beskyttelse mot dehydrering eller inntrengning av irriterende stoffer, allergener og mikroorganismer.

Dette øker risikoen for å utvikle eksem. For å unngå dette er det viktig å bruke en krem som reparerer og styrker hudens barriere.De fleste mennesker opplever å få eksem en eller annen gang. For å forebygge eksem er det bra å holde huden myk og smidig ved å smøre den med fuktighetsgivende krem eller salve.

Ny studie
Basert på den type eksem man har, hvor eksemen er på kroppen og hvor alvorlige problemene er, blir det bestemt hvilken behandling man skal ha. For å redusere betennelser og kløe benyttes ofte legemidler med kortison. I tillegg er en fuktighetsgivende krem alltid basisbehandling og skal brukes daglig.

Det er viktig å velge rett krem eller salve å smøre seg med. En ny studie av nesten 200 pasienter med mild til moderat atopisk eksem viser at en behandling med Canoderm gir 37% lavere risiko for eksemtilbakefall sammenlignet med en referansekrem, og forlenger den eksemfrie perioden hos pasienter med atopisk eksem. Studien ble utført ved 15 klinikker i Sverige, Norge og Finland. 26 prosent av pasientene som smurte seg med Canoderm hadde ikke fått tilbakefall etter seks måneder, sammenlignet med 10 prosent for referansegruppen.

 

Helga Stormo
redaktionen@mediaplanet.com