Hvordan skal du behandle atopisk eksem?

  • Unngå de ulike faktorene som irriterer huden og som fører til at eksemet blusser opp: Fuktige og svette klær, høy temperatur, temperaturskifte, ull, enkelte matvarer, vann og såpe er eksempler på triggere som kan få eksemet til å blusse opp.
  • Smør deg mye og ofte: Hvis du smører deg mye og ofte med fuktighetskrem får du mindre eksem, og du behøver heller ikke bruke så mye kortisonsalve for behandling.
  • Fortsett å smøre deg i gode perioder: Det virker forebyggende hvis du smører huden morgen og kveld med fuktighetskrem når den er bra eller ganske bra.
  • Ta et karbad: For å fjerne gamle hudprodukter og svette bør alle vaske seg. Et karbad er mer skånsomt enn dusjing, bruk gjerne oljeprodukter i karbadet.
  • Beskytt aktivt eksem: Bruk hansker hvis du har håndeksem. Bruk av bandasje kan hindre at du klorer opp eksemet, og kan også være gunstig å bruke hvis du smører deg med salver eller kremer.

- Et stort og viktig fremskritt, sier hudlege Teresa Løvold Berents.

Atopisk eksem er en kronisk kløende hudsykdom med utslett som kan opptre alle steder på kroppen. Atopisk eksem påvirker livskvaliteten. Rundt 15-20 prosent av barn i Norge får atopisk eksem, og det vanligste er at de får det i spedbarnsalder. Cirka 70 prosent vokser det av seg og blir kvitt eksemet, men det er også mange av disse som kan oppleve å få håndeksem, eller andre typer eksem, siden man er predisponert dersom man har hatt atopisk eksem som barn. Atopisk eksem behandles med kortisonkremer når det er aktivt og med fuktighetskremer daglig.

Fuktighetskrem på blå resept

Familier som har barn med atopisk eksem kan bruke fuktighetskremer for mange tusen kroner hvert år. Alle som har kroniske hudsykdommer har krav på refusjon av kostnader til salve, kremer eller lotion som brukes i behandlingen hvis utleggene er høyere enn 1 790 kroner i året.

- Det er bra at vi har denne refusjonsordningen, men mange syns det er et styr å samle på kvitteringer og søke om refusjon. Derfor er vi veldig glad for at vi nå har fått en fuktighetskrem som er på blå resept til pasienter med atopisk eksem. Daglig bruk av fuktighetskrem fører til mindre alvorlig atopisk eksem og behovet for å bruke kortisonprodukter går ned hvis pasientene bruker mer fuktighetskrem, sier Teresa Løvold Berents som er hudlege ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.

Er ikke kortison farlig?

Løvold Berents understreker at kortison gir veldig få bivirkninger når det brukes riktig , og at det har dannet seg et feilaktig inntrykk av at kortison ikke er bra. Det har ført til at pasientene ofte bruker mindre kortison enn de burde gjøre i behandlingen.  

- Når eksemet er akutt er det forholdsvis enkelt å behandle det med kortison, men hvis det blir klort på kan det utvikle seg til et kronisk eksem, og det er det mye vanskeligere å behandle. Derfor bør man følge anvisningen fra legen når det gjelder mengden kortison som skal påføres og hyppigheten.

Ulike typer fuktighetskrem

Det finnes flere ulike typer produkter som virker styrkende for hudbarrieren.

- Kremene som finnes på markedet er litt lettere å smøre på og trekker raskere inn i huden enn for eksempel salvene som ofte oppleves som litt fetere. Vi har også lotion som er produkter som er mer flytende, de kan særlig være bra å bruke på hårete områder. De aller fleste liker kremer best, sier Løvold Berents.

Aktive stoffer i kremene kan være karbamid eller glyserol. Begge binder fukt i huden.

Fornøyde pasienter og hudleger

Både pasientene og hudlegene er glade for den nye ordningen med fuktighetskrem på blå resept:

- Dette er veldig bra for pasientene våre og vi ser på dette som et stort og viktig fremskritt i behandlingen av pasienter med atopisk eksem, sier Teresa Løvold Berents til slutt.