Per Øyvind Jacobsen er daglig leder i Tufte Wear. Han forteller at bambusplanten har en naturlig motstandsdyktighet mot bakterier. Når det gjelder klær basert på bambus har de i all hovedsak vært igjennom en viskoseproses. Da forsvinner den naturlige motstandsdyktigheten, men det viser seg at bakterier trives dårligere i viskose en for eksempel bomull eller kunststoffer som polyester. En rekke studier samt tilbakemeldinger fra kunder og testpanel underbygger dette, forteller Jacobsen.

Ingen sprøytemidler

- Bambusen vokser som regel på plantasjer eller store bondegårder, og trenger ingen kunstgjødsel, sprøytemidler eller kunstig vanning. Bambusplanter kan vokse opptil en meter per døgn, helt naturlig. Når man må bruke kunstgjødsel eller sprøytemidler, så blir de med videre i produktet, samt at det utgjør en miljøbelastning.  Når man ikke gjør det blir produktet mye renere, forteller Jacobsen.

– Men det finnes også dårligere måter å utvinne bambus på. Det kan utvinnes maskinelt, eller ved bruk av forskjellige kjemiske blandinger. Industrien er delt, og det er opp til produsentene å finne ut hvem som bruker den riktige metoden. Ingen industri er perfekt, men vi jobber hele tiden for å finne den snilleste løsningen, sier Jacobsen.

Holder seg mykt

Jacobsen forklarer at bambusviskose er mykere enn bomull.

- Bambus oppfattes som en blanding av bomull og silke. Det er mye glattere og mykere mot huden, og mennesker med sensitiv hud reagerer mindre på det. Det blant annet fordi fibrene i stoffet er annerledes. Bambusviskosen holder seg myk, mens andre stoffer kan bli stive etter vask, og krever tøymykner. Det skal man ikke bruke med bambusklær, forteller Jacobsen.

Brukes av sykehus

Jacobsen forteller at bambusklær også er interessant for helsevesenet.

– Vi har snakket med forskjellige sykehus og rehabiliteringssentre. De fortalte at de bruker tekstiler basert på bambus på brannskadde. Mennesker med brannskader eller ekstremt sensitiv hud bruker bambusviskose fordi det er det eneste de kan ha på seg uten at det irriterer. Vi er ganske trygge på at de aller, aller fleste oppfatter det samme som oss. Dette funker, og det klør ikke, og kan utgjøre en stor forskjell i livene til folk med atopiske sykdommer og andre hudplager, avslutter Jacobsen.