Home » Din hud » Det finnes medisiner du kan ta mens du er gravid
Din hud

Det finnes medisiner du kan ta mens du er gravid

Malin Landro Angeltveit
Malin Landro Angeltveit
VAR BEKYMRET: – Heldigvis har jeg lært meg hvordan sykdommen funker og hva som trigger den. Hvis jeg bare prioriterer riktig og tar hensyn til kroppen har jeg alltid energi til barna, sier Landro Angeltveit. Foto: Privat

Mange kvier seg for å bruke legemidler under svangerskapet, og en del medisiner skal også unngås fullstendig mens du er gravid. For kronisk syke kvinner kan det by på utfordringer.

– Når jeg oppsøkes av en kvinne som har psoriasis og ønsker å bli gravid, vil jeg i utgangspunktet forsøke å unngå å gi henne systemiske legemidler, altså medisiner tatt gjennom munn eller gitt som sprøyte, sier overlege ved hudavdelingen på Rikshospitalet, Nils-Jørgen Mørk.

Det finnes likevel unntak for de kvinnene som ikke får god nok virkning av salve og lysbehandling.

God hjelp

– De siste årene har det kommet en del biologiske legemidler på markedet og ett av disse kan også benyttes av gravide og ammende. Dette inneholder en annen type molekyl enn de andre legemidlene, som gjør at det ikke går over fra mor til foster eller til morsmelk, sier han.

Gravide og ammende kan dermed føle seg trygge på at legemiddelet ikke skader foster eller baby, samtidig som det gir en kraftig forbedring for de aller fleste som bruker det.

– 80 prosent av de som tar legemiddelet som inneholder et bestemt virkemiddel oppnår PASI 75 på tre måneder. Det betyr at 75 prosent av utslettet har forsvunnet i løpet av denne tiden, sier Mørk.

Det er kun hudleger som har anledning til å gi biologiske legemidler. Dersom du er gravid eller ønsker å bli det, og trenger bedre behandling mot psoriasisen denne perioden, er det derfor nødvendig å bli henvist til hudlege.

Hud og ledd

Malin Landro Angeltveit (24) er i dag mamma til to og har hatt psoriasis hele livet.

– Jeg var bare en og en halv uke gammel da jeg fikk diagnosen, og jeg har i tillegg hatt symptomer på psoriasisartritt siden seksårsalderen, sier hun.

Den endelige diagnosen på dette fikk hun da hun var 18 år, og på kalde dager merker hun sykdommen godt både på hud og ledd.

– Hudpsoriasisen min har jeg blitt veldig vant til. Jeg plages derfor ikke så mye av den med mindre jeg ser den eller får utslett under føttene. Da gjør det vondt å gå. Artritten merker jeg derimot mer til i det daglige. Hvis jeg triller en tur med barnevognen eller er sammen venner blir jeg sliten og trøtt, og da ender det gjerne med at jeg må legge meg sammen med de små – eller til og med før dem, sier hun.

Frisk baby

Da hun ble gravid første gang gikk Landro Angeltveit på medisiner til hun var hele 26 uker på vei. Det var først da hun fant ut at hun var gravid.

– Jeg gikk på den tiden på et cellegift-preparat som det anbefales å slutte med minst et halvt år før man prøver å bli gravid. Det skal heller ikke tas under graviditeten da det kan skade fosteret alvorlig. Den lille i magen min var imidlertid frisk og fin, sier hun.

At det fantes medisiner hun kunne brukt under svangerskapet og mens hun ammet, hørte hun ingenting om.

– Jeg ble fortalt at jeg måtte vente til jeg er ferdig med å amme. Hadde jeg visst om det, ville jeg absolutt vurdert å bruke det, men som mor og gravid vil man jo være helt sikker, sier hun, og legger til at det at det finnes god hjelp er en veldig god nyhet for mange.

Må prioritere riktig

De fleste kvinner har bekymringer under svangerskapet, og for en kronisk syk kvinne blir bekymringene gjerne forsterket. For Landro Angeltveit var den største bekymringen at hun ikke ville strekke til som mor. Hun fryktet at hun ikke ville orke å prate og leke med barna, og var redd for at hun ikke ville klare å bære dem uten å bli liggende i sengen med smerter i knær og rygg etterpå.

– Heldigvis har jeg lært meg hvordan sykdommen funker og hva som trigger den. Hvis jeg bare prioriterer riktig og tar hensyn til kroppen har jeg alltid energi til barna, sier hun.

Hennes beste råd til andre kronisk syke er å forsøke å legge bekymringene til side.

– Vi bekymrer oss ofte mer enn vi må. Det beste for ditt barn er å ha deg som mamma, og får barnet samme sykdom som deg, kan du trøste deg med at det er en sykdom du har mye kunnskap om. Ta ting i ditt eget tempo og husk at det er lov å hvile så du ikke treffer veggen, sier hun.

, 

Neste artikkel