Eirik Øvensen, Karkirurg Foto: Per Heimly

Åreknuter oppstår når klaffene i venene svikter, og blodet renner tilbake og utvider blodårene i beina. Man kan bli kvitt åreknuter, selv om det i noen tilfeller kan komme tilbake. Det viktigste er at man får definert årsaken til åreknutene før behandling, sier karkirurg Eirik Øvensen.
- Det er klokt å ta åreknuter på et tidlig stadium. Venter man for lenge kan man få store hudforandringer med sprengte blodkar og misfarging i huden. Moderne behandlingsmetoder går ut på å stenge åreknutene, og da er det viktig at man først finner årsaken til åreknuten med en grundig ultralydundersøkelse.

Flere teknikker

Behandling av åreknuter går ut på at man stenger den åren hvor klaffen har sviktet. Her finnes det ulike teknikker, sier Øvensen.
- Åren kan stenges på flere måter, enten ved å bruke lim, steam, eller laser. Vi velger den metoden som passer best for den enkelte pasient.  Kirurg Halfdan Vier Simensen forteller at det i dag finnes mange ulike behandlingsprinsipper.
- I dag finnes det en rekke moderne behandlinger som skader årene fra innsiden slik at de i neste omgang går tett og blir brutt ned av kroppen. Det finnes flere behandlingsmetoder. Noen har mindre årer som er av ren kosmetisk karakter, som enkelt fjernes med laser eller sklerosering. Andre igjen har behov for en kirurgisk fjerning med narkose for å bli kvitt skjemmende og vonde åreknuter.  Han påpeker også at det ikke er noen grunn til at man skal gå rundt med plagsomme og kosmetisk skjemmende åreknuter.
- Gjennom enkle inngrep kan vi fjerne åreknutene, og operasjonene etterlater kun små arr. De fleste klientene våre oppnår meget tilfredsstillende resultater, avslutter Simensen.