- Risikofaktorene er ganske sammenfallende både for hjertesykdommer og karsykdommer. Det dreier seg om nedfelling av fettstoffer og senere forkalkning som gir innsnevringer i blodårene og fører til dårlig blodforsyning enten det er til bena, hodet, indre organer eller til hjertet, forklarer avdelingsoverlege Stein Erik Rynning ved Feiringklinikken.

Arvelighet er også en viktig faktor for hjerte- og karsykdommer, og mange familier opplever å ha mye hjertesykdom. Dette er ofte relatert til fettstoffskifte og kolesterolnivå,

- Den arvelige komponenten er viktig, men vi har også andre faktorer. En av dem er røyking som foruten å kunne føre til kols og andre lungesykdommer også gir en betydelig økt risiko for forkalkninger i åresystemet. Høyt blodtrykk er også svært skadelig for åresystemet og andre faktorer er høyt kolesterol og diabetes, tilføyer Hans Rydningen som er klinikksjef kirurgi ved Feiringklinikken.

Gjennomsnittsalderen på de som hjerteopereres på Feiringklinikken er 67 år, og man ser gjerne at forekomsten av hjertesykdom stiger fra fylte 60 og oppover. De som er arvelig disponert kan ofte få sykdommen mye tidligere.

- Mat og kosthold er det desidert viktigste, og særlig sukker er skadelig. Ellers gjelder de gamle gode reglene hvor også fysisk aktivitet er en av komponentene, og det er ikke nødvendigvis snakk om hard trening, men rett og slett å være i aktivitet en times tid hver dag, sier Rydningen.

- Avslutningsvis vil jeg også gjerne nevne at det er viktig å redusere risikoprofilen for de som vi hjerteopererer slik at sykdommen ikke går over i de nye årene også. Det er nødvendig å endre til en livsstil med riktig kosthold og fysisk aktivitet etter en hjerteoperasjon, ellers risikerer man å bli syk på nytt. Derfor følger vi nøye opp de pasientene som vi hjerteopererer, sier Rynning.