Sjansen for å bli impotent øker med alderen. Mellom 20 og 25 prosent av menn over 65 år har et ereksjonsproblem. Også yngre menn kan ha problemer, impotens forekommer hos 5 prosent av alle 40-åringer og hos 10 prosent av alle 50-åringer.

Sykepleier Jørn Kristensen forteller at med alderen kan mange utvikle hjerte- karsykdom, og dette kan skape problemer fra de organer hvor blodtilførselen blir nedsatt.

- Noe  man bør sjekke når en pasient kommer med et ereksjonsproblem, er om det foreligger tegn til  hjerte-karsykdom. Høyt blodtrykk, dårlig livsstil, røyking og ugunstig kolesterolprofil kan bidra til utvikling av stive og trange blodårer i flere organer. Dette kan for eksempel gi infarkt i hjerte og hjerne, svekket nyrefunksjon og generelle forandringer i andre organer, eksempelvis kjønnsorganer, med impotens til følge. Man kan merke dårlig blodtilførsel ved at man har kalde hender og føtter, i tillegg til at  man kan se det på hudfargen ved mer alvorlig hjertesykdom.

- Hudfargen vil generelt være dårligere på hender, føtter og øreflipper enn på resten av kroppen. Andre tegn vil man ikke se uten å bruke apparatur, blant annet for å måle blodtrykket, forteller Kristensen.

Livsstilen har mye å si

Ereksjonsproblemer forekommer oftere hos de som har en dårlig livsstil, fortsetter Kristensen.

- En god livsstil er viktig. Trening bidrar til å opprettholde et godt testosteronnivå. Et sunt kosthold og forebygging av overvekt er viktig for å unngå økende østrogennivå som demper de mannlige funksjonene. Røykere sliter også mer med impotens enn ikke-røykere.

Kan behandles

I noen tilfeller er det ikke et fysisk problem, men et psykisk. Dette er også noe som bør utredes tidlig, forteller Kristensen.

- Etter et langt liv og kanskje et samliv med utfordringer, kan mange faktorer påvirke evnen til ”tenning” og ereksjon. Kanskje er en samlivsterapeutisk tilnærming verd å prøve for noen, mens andre har akkumulert sorg og fortvilelse etter tunge opplevelser.

Dersom årsaken til impotensen er fysisk, finnes det også behandling som kan hjelpe for mange.

- Det er mulig å utvikle nye blodveier ved trykkbølgebehandling. Forskere har utviklet en spesialvariant av et sjokkbølgeapparat som stimulerer blodårevekst. De nye blodkarene i vevet vil hjelpe på blodtilførselen til penis. Behandlingen gjør ikke vondt, det trengs ingen bedøvelse og man får ingen plager etterpå. Man trenger cirka tolv behandlinger, og i noen tilfeller må den gjentas etter halvannet år. Det som er viktig å si her er at denne behandlingen ikke kan utføres på menn som har vært operert for prostatakreft. En undersøkelse fra Danmark viste at blant danske menn i alderen 42 – 67 år fikk 70 prosent av de som ble behandlet en bedring av potensen, avslutter Kristensen.