Wasim Zahid, Lege Foto: Nina Ruud

Det er viktig med en fornuftig livsstil for å gi hjertet det beste grunnlaget for at det skal banke jevnt og trutt livet gjennom. Lege Wasim Zahid, som er i ferd med å spesialisere seg innen hjerte og som også jobber med hjerteforskning, sier at det aller viktigste for å holde hjertet friskt er å ikke røyke.
– Det er viktig at man ikke begynner å røyke, og hvis man røyker, bør man slutte. Røyking er det aller farligste for hjertet. I tillegg er det viktig å ha et balansert og variert kosthold med mye grønnsaker, fisk og magert kjøtt. Så må man redusere inntaket av, alle de tomme kaloriene som godteri, kaker og brus. Man må ikke overspise; mengden mat man spiser er viktig, for man skal ikke få i seg mer enn man trenger. Overvekt er en risikofaktor for hjertet, sier Zadih.

Når du har fylt 50 år, bør du kontrollere blodtrykk og kolesterol hos lege én gang.

Svette hver dag

Fysisk aktivitet er veldig gunstig for hjertet, og Zahid anbefaler en halvtimes trening hver dag.
– Jeg vil anbefale en fysisk aktivitet en halv time hver dag, og det må være såpass at man blir svett og andpusten. Er man ute av form, kan man gjerne dele opp halvtimen i to eller tre økter per dag som til sammen utgjør en halvtime. Det er også viktig at man inkorporerer aktivitet i det daglige, for eksempel å begynne å sykle til jobben, gå av bussen en holdeplass for tidlig og alltid ta trappen, sier han.

Forskjellige symptomer på hjertesykdom

Det finnes ulike typer hjertesykdommer. De vanligste er kransåresykdom og hjerterytmeforstyrrelser.
– Symptomer på kransåresykdommer, som forårsaker angina og hjerteinfarkt, er gjerne smerter i brystet ved fysisk anstrengelse, smerter som kanskje stråler opp i halsen, ut i skuldrene og armene. Det kan også være at man blir tungpustet. Ved hjerterytmeforstyrrelser er det ofte hjertebank og svimmelhet. Det er viktig å poengtere at kvinner ofte kan ha litt andre og atypiske symptomer. De kan for eksempel bare være tungpustet og bli kvalme. De kan ha smerter i armer uten å ha smerter i brystet. Har man disse symptomene, behøver det ikke å bety at det er noe galt med hjertet, men det kan være greit å dra til legen og sjekke, sier Zahid.
Hovedregelen er at dersom du føler deg frisk og ikke har noen symptomer, er du stort sett frisk. Men Zahid har ett råd.
– Når du har fylt 50 år, bør du kontrollere blodtrykk og kolesterol hos lege én gang. Er dette normalt, vurderer fastlegen din hvor ofte du bør ha kontroller basert på din generelle helse.