Tyngdekraften og defekte klaffer har mye av skylda for at det dannes åreknuter. Arteriene frakter blodet fra hjertet og ut i kroppen, og venene frakter blodet tilbake. Når blodet fraktes gjennom venene fra beina til hjertet, beveger det seg mot tyngdekraften, og det er da problemet med åreknuter kan oppstå, forteller karkirurg Thomas Nyheim.
– Venene har klaffer som hindrer tilbakestrømning av blodet og deles i et overfladisk og et dypt venesystem. Blodet fra den overfladiske stammen tømmer seg i det dype i lysken, bak knehasen og via perforanter. Det skyldes ofte en «konstruksjonsfeil» i klaffene når de overfladiske venene tømmer seg i de dype, slik at blodet renner tilbake samme vei og øker trykket i venene som da utvider seg.

Ulike symptomer

Åreknuter er som oftest arvelig. De oppstår gjerne i 30-årene, og kvinner er noe mer utsatt enn menn. De årene som ligger dypt, og som man ikke kan se, kan skape de samme plagene for de som også har de overfladiske åreknutene.
– Noen kan oppleve ømhet, smerter i legg, tyngdefornemmelser, hevelser og nattlige muskelkramper, fortsetter Nyheim. – Sjeldnere kan det gi sår på beina over anklene. Dersom åreknutene fører til sår, vil det offentlige dekke behandlingen av tilstanden. De med kosmetisk skjemmende åreknuter får ikke lenger dekket behandlingen av det offentlige.
Dersom plagene skyldes åreknuter, vil støttestrømper ofte lindre plagene. Dette kan være en god indikasjon på at man vil være tjent med å fjerne åreknutene.
– Det finnes ulike måter å behandle åreknuter på. Hvilken metode man velger, er avhengig av årsaken til åreknutene. Dette bedømmes best av en karkirurg ved hjelp av en forundersøkelse med ultralyd. Hvis man velger feil behandlingsmetode, eller kun behandler de overfladiske venene, kan åreknutene fort komme tilbake, avslutter Nyheim.