Av Fredrik Aasebø, adm. dir. i Røde Kors Førstehjelp, og Knut Arne Colbjørnsen, kjededirektør i Apotek1

Se for deg at det er lørdag formiddag i en norsk by. Kanskje det nettopp har snødd. Kanskje sola titter fram. Kanskje du tenker at det går mot lysere tider. På vei fra en butikk til en annen ser du en kvinne falle om på fortauet foran deg. Du er den første som kommer bort til henne. Du konstaterer raskt at kvinnen er bevisstløs – og mistenker at hun har fått hjertestans. Hva gjør du? Ringer du 113? Roper du på hjelp? Vet du hvor du kan finne nærmeste hjertestarter?

Hvert år rammes mellom 3000 og 5000 nordmenn av plutselig hjertestans. Sjansen for å overleve uten øyeblikkelig hjelp er svært liten. Uten oksygen dør pasienten etter kun få minutter. I de nye retningslinjene for hjerte- og lungeredning fra Det europeiske gjenopplivningssrådet (ERC) slås det fast at ved hjertestans har pasienten mye større sjanse for å overleve dersom det blir avgitt sjokk med hjertestarter innen fem minutter.

Kan redde liv

Fordelen med moderne hjertestartere er kombinasjonen mellom medisinsk teknologi og steg-for-steg taleveiledning. I praksis forteller hjertestarteren deg nøyaktig hva du skal gjøre med pasienten, når du skal gjøre det og hvordan du skal gjøre det. Slik kan hjertestarteren redde liv.

Svært mange norske bedrifter, idrettslag og organisasjoner har kjøpt inn hjertestartere. Men vet du hvor din nærmeste hjertestarter befinner seg? I våre naboland Sverige og Danmark har de allerede utviklet digitale løsninger for å finne nærmeste hjertestarter når uhellet er ute. I Norge har vi ikke kommet så langt ennå. Derfor tar Røde Kors Førstehjelp og Apotek1 nå initiativet til et norsk hjertestarterregister.

Oppdaterer Hjertestarterregisteret

Røde Kors Førstehjelp ble grunnlagt av Røde Kors i Norge for å øke organisasjonens fokus på førstehjelp. Målsettingen er å øke befolkningens førstehjelpskompetanse. Apotek1 er Norges ledende apotekkjede. Kjernen for virksomheten er kompetanse og kvalitet. Visjonen er «Vår kunnskap – din trygghet». Det er derfor naturlig for Røde Kors Førstehjelp og Apotek1 å tilby et hjertestarterregister sammen.

Vi starter nå arbeidet med å oppdatere Apotek1 sitt eksisterende hjertestarterregister slik at dette blir komplett ­– og forsetter å være komplett i årene framover. Vi har som mål å innhente plasseringen av samtlige hjertestartere i Norge og gjøre denne kunnskapen tilgjengelig for alle – gjennom nettsiden norskehjertestartere.no og speilet via Apotek 1 sin app.  Hvis helsemyndighetene ønsker å ta over denne tjenesten på et senere tidspunkt, stiller vi oss positive til det. Vår ambisjon er å få fortgang i etableringsprosessen og gjøre kunnskapen allment tilgjengelig.

Vårt endelige mål er at du får god hjelp til å finne nærmeste hjertestarter før du står midt oppe i den akutte situasjonen i lørdagshandelen, på arbeidsplassen eller et annet sted. Slik at du kan bidra til at færre liv går tapt.