Gisle Langslet, Overlege ved Lipidklinikken ved Oslo Universitetssykehus. Foto: Anne Mona Øberg

For mye av det dårlige kolesterolet fører til åreforkalkning og er en av de viktigste årsakene til hjerte- og karsykdommer. Gisle Langslet er overlege ved Lipidklinikken ved Oslo Universitetssykehus, og han forteller at studier fra USA viser at mennesker som er født med et lavere kolesterolnivå i kroppen har vesentlig redusert risiko for hjerteinfarkt.

Forskjellen på kolesterol

– Det gode kolesterolet kalles HDL (high density lipoprotein) og det dårlige LDL (low density lipoprotein). Det klareste beviset vi har på at høyt LDL-kolesterol er skadelig, kommer fra studier som er gjort på personer med genfeil som påvirker LDL-nivået. Personer med en genfeil som fører til omtrent dobbelt så høyt kolesterol som normalbefolkningen, har en betydelig økt risiko for hjertesykdom. Ved behandling med moderne kolesterolsenkende medisiner, som kom i bruk omkring 1990, blir denne risikoen vesentlig redusert. I den andre enden av skalaen viser en amerikansk studie fra 2006, at et medfødt lavt LDL-kolesterol reduserer risikoen for hjertesykdom med hele 88 prosent. De to ulike kolesteroltypene fungerer på forskjellige måter i kroppen.

– LDL transporterer kolesterolet ut i kroppen hvor det kan avleires i blodårene, mens HDL transporterer kolesterolet fra vevet og tilbake til leveren hvor det skilles ut. Det er derfor vi kaller det for det gode kolesterolet, fortsetter Langslet.

Kvinner har en viss fordel

Kvinner får også hjertesykdom, men de får det gjerne 10 år senere enn menn. Dette kan blant annet skyldes at de naturlig har et høyere HDL-kolesterol enn menn, altså det sunne kolesterolet.

– Det kvinnelige kjønnshormonet virker antagelig beskyttende, og kvinner kan ofte oppleve at kolesterolnivået øker betraktelig etter overgangsalderen, forteller Langslet.

Røyking er som kjent ikke bra for lungene, og det er heller ikke bra for blodårene. – Veldig mange som får hjerte- og karsykdommer i ung alder røyker. Røyken skader blodåreveggen slik at kolesterolet lettere trenger inn og avleires.

Ifølge overlegen kan det være lurt å sjekke kolesterolet hvert femte år dersom man har en normal, god helse og et normalt kosthold.

– Hvis man har hjertesykdom eller bruker kolesterolsenkende medisiner bør man sjekke det oftere, gjerne med ett års mellomrom, avslutter Langslet.