- Vi er spesielt opptatt av hjerte- og karsykdommer og der er ernæring og inflammasjon veldig viktig. Noen ganger kan folk få hjerteinfarkt uten at vi i forstår hvorfor, men når vi undersøker litt nærmere kan vi oppleve at pasienten for eksempel har hatt en lavgradig lungebetennelse i lang tid som gjør at de får betennelsesreaksjoner i kroppen. Det kan tenkes å være medvirkende til at de fikk hjerteinfarkt, sier Kjetil Retterstøl som er professor ved  Seksjon for klinisk ernæring ved Universitetet i Oslo og overlege ved Oslo universitetssykehus.

Nøkkelen til å forstå sammenhengen finner vi inne i blodåreveggen. Den skal i utgangspunktet være glatt og fin slik at blodet strømmer lett. Betennelsesceller kan føre til at blodåreveggen hovner opp på innsiden og det er svært uheldig. Hvis det er en blodåre som går til hjertet kan det føre til hjertestans.

Autoimmune sykdommer

Leddgikt og psoriasis er eksempler på sykdommer der immunsystemet i kroppen angriper seg selv. slike betennelsessykdommer gir øket risiko for hjerte- og karsykdom.

- Fellesnevneren er inflammatoriske prosesser der det er de samme betennelsescellene som er aktive, forklarer Retterstøl.

Ernæring

Overvekt i seg selv er betennelsesutløsende, og er man overvektig vil man også ha mere betennelsesstoffer i kroppen.

- Derfor er vektreduserende tiltak noe av det vi ser på, men vi spekulerer også litt på om fettsyrer som eksempelvis Omega 3 kan være litt betennelsesdempende. Vi undersøker også enkelte betennelsesdempende medikamenter.

Cellene snakker sammen

- Betennelsescellene som sitter i blodåreveggen sender ut signalstoffer, og dette er en form for språk. Vi forsøker å finne ut mer av dette, for hvis vi forstår språket som cellene benytter kan vi kanskje gå inn og blokkere og styre prosessene. Får vi til det vil det være et betydelig potensial for å bedre helsen, sier Retterstøl.