Den siste folkehelserapporten utarbeidet av Folkehelseinstituttet i 2014 viser at det er en økning i antall sykehusinnleggelser grunnet hjerteinfarkt hos personer  under 45 år. Den viser samtidig at det ikke er noen økning i antall hjerteinfarkt blant eldre.

Dette er en bekymringsfull utvikling, sier helse- og ernæringssjef  hos Mills DA, Marte Gjeitung Byfuglien.   

- Vi vet at det er en sterk sammenheng mellom kosthold og hjerte- og karsykdommer. I følge WHO er det faktisk mulig å forhindre inntil 80 prosent av hjerteinfarktene dersom vi får et mer bevisst forhold til kostholdet vårt, blir mer fysisk aktive, og stumper røyken. Det trenger ikke å være så vanskelig, det er faktisk ikke så mye som skal til. Små justeringer kan gi en stor effekt.

Sjekk kolesterolet ditt

Utfordringen med kolesterol er at du ikke kjenner et høyt kolesterol på kroppen.

Det er anbefalt å ha totalkolesterol under fem millimol per liter (mmol/l).  I tillegg bør det dårlige kolesterolet, såkalt LDL, være under tre mmol/l. Du er nødt til å aktivt oppsøke helsepersonell  for å få målt verdiene dine. 

En god leveregel er å følge myndighetenes kostholdsanbefalinger. Og det betyr ofte at man skal bytte ut, istedenfor å kutte ut, fortsetter Byfuglien.

- En av de største risikofaktorene til hjerte- og karsykdommer er høyt kolesterol, og kolesterolet styres til en stor grad av inntaket av fett og fiber. Vi trenger fett, men det som er avgjørende her er hva slags fett du spiser. Det er tre typer fett: mettet fett, enumettet fett og flerumettet fett, de to siste går gjerne under fellesbetegnelsen umettet fett. Grunnregelen er at mettet fett øker kolesterolet, umettet fett reduserer det.

For å få i seg mer umettet fett må vi spise mat fra planteriket.

- Spis myke plantemargariner, matoljer, nøtter og frø. Fisk er også en veldig god kilde til det sunne, umettede fettet. Avocado er også en god kilde til det sunne fettet. Av kilder til det usunne, mettede fettet kan jeg nevne fete kjøttvarer, farseprodukter og fete meierivarer som for eksempel meierismør. Disse matvarene bør vi redusere inntaket av.

Variasjon er konge

Det aller viktigste med kostholdet er at du sørger for å variere det. Alle matvarekategorier bidrar til at vi får i oss riktig mengde av de næringsstoffene vi trenger.

- Det handler om å velge alternativer i de ulike kategoriene som ivaretar de næringsstoffene du trenger, og som har minst mulig av de næringsstoffene som er mindre gunstige. Et hjertevennlig kosthold betyr også å ha et moderat inntak av mat generelt, ikke spis for mange kalorier, få i deg mye grønnsaker og grove kornvarer. Grove kornvarer inneholder mye fiber, og havre spesielt inneholder en type fiber som heter betaglukan, som også bidrar til å redusere kolesterolet.

Trenger ikke å redusere matgleden

Et sunt kosthold trenger ikke være kjedelig og heller ikke  gå på bekostning av smaken, fortsetter Byfuglien.

- Det å spise mat betyr mye for det sosiale, og selv om man spiser hjertevennlig mat så kan man fortsatt oppleve mye matglede. Det viktige her er at man kan velge  plantebaserte produkter til matlagingen på hverdagene, og så kan man unne seg andre, litt fetere produkter av og til.

Slik spiser du hjertesunt

  • Alle matkategorier har næringsstoffer som vi trenger, det viktigste er derfor at du har et variert kosthold, og forsøker å få i deg mat fra de fleste kategorier. I et hjertevennlig kosthold er det viktig å være bevisst på hva slags fett du spiser, mengden salt og fiber.
  • Sørg for å spise moderate mengder.
  • Spis mye frukt og grønnsaker. Til sammen bør du få i deg minimum 500 gram frukt og grønt hver dag. Dette er spesielt hjertevennlig, fordi de er kalorifattige og dermed sunne.
  • Bytt ut meierismøret med myke plantemargariner, flytende margarin og matoljer.
  • Velg grove kornprodukter. Kornprodukter med fibret betaglukan er godt  for hjertet fordi betaglukan  kan være med på å redusere kolesterolet.
  • Spis fisk, og gjerne fet fisk som makrell, kveite, laks, ørret og sild. Mager fisk som torsk og sei er også godt for hjertet. Sunt fiskepålegg til brødskiva er makrell i tomat og sildepålegg.
  • Majones er en sunn kilde til umettet fett, derfor anbefales majonesbaserte salater som pålegg.
  • Reduser inntaket av matvarer som inneholder mye salt.
  • Vann er den beste tørstedrikk.