– Det korter livet ditt med 15-20 år, noe som lett kan forhindres med en enkel blodprøve, sier seksjonsleder og lege ved Nasjonal kompetansetjeneste for familiær hyperkolesterolemi ved Oslo Universitetssykehus, Martin Prøven Bogsrud.

Det er mange som har høyt kolesterol og de fleste får det i voksen alder, hele 500 000 av den norske befolkningen bruker kolesterol medisiner i dag. En mindre gruppe på 15-25 000 nordmenn har det imidlertid liggende i sitt dna, uten at de er klar over det. De har høyt kolesterol fra de første leveår.

Dette er mye farligere for de som har gått rundt med dette hele livet enn for de som får det i voksen alder.  Kun 6500 nordmenn med arvelig høyt kolesterol er diagnostisert i dag, så mange går rundt uvitende om sin genfeil.

- Det som er bra at dette kan enkelt løses ved å ta en blodprøve, og da er ikke sykdommen noe farlig. Det er hvis man ikke finner ut av det tidlig nok, så kan det korte ned livet ditt med 15-20 år. Det er den totale kolesterol belastningen i løpet av livet om er farlig, sier han.

Mengden over tid som teller

- Mange tenker at arvelighet betyr at du har veldig høye verdier, men mange som arver høyt kolesterol ligger kun litt over normalbefolkningen. Det er den litt forhøye verdien over lang tid som er farlig.

Det er ingen symptomer på sykdommen. Konsekvensen hvis man ikke finner ut av det på et tidlig tidspunkt er at du kan dø av hjertesykdom i en tidlig alder. Derfor kan det være lurt å teste seg ved å ta en enkel blodprøve, hvis du vet at det er andre i familien som har høyt kolesterol, eller har slitt med hjerteproblemer.

- En av 200 til en av 300 har arvelig høyt kolesterol. Det er nesten like vanlig som diabetes type 1, men det er ikke like vanlig å vite om det. Det er litt forskjellig hvor mye fastleger kan om høyt kolesterol. Man bør vurdere muligheten for å ha genfeilen hvis man har et total kolesterol over seks når du er under 20 år, over sju hvis du er mellom 20-40 og over åtte hvis du er over 40. Dette er veiledende tall, forklarer han.

- Det som er viktige er å understreke at ubehandlet så er det en svært alvorlig tilstand, hvor man kan dø 15-20 år før normalbefolkningen, men får man tidlig og riktig behandling kan den økte risikoen nesten nullstilles. Det er enkelt å behandle.

- Det er vanskelig å få folk til å reagere fordi du ikke merker det, men det er kjempe viktig at folk tester seg tidlig. Du kan være slank og sprek også faller de om av hjerteinfarkt i 40 årene fordi det er en skjult feil, sier han.

Åreforkalkninger i tiårsalderen

- Hos barn som er født med dette, kan man se at de får åreforkalkninger på halspulsåren allerede i ti-årsalderen. Derfor er det viktig at man får diagnosen tidlig, så man kan komme tidlig i gang med behandling av barna.

Dette er en arvelig genfeil. Hvis du har det er det 50 prosent sjanse for at dine barn arver det. Med tidlig diagnose og tidlig behandling så er ikke dette en farlig sykdom å arve.

Behandlingen er riktig kosthold og livstil i tillegg til at man må ha medisiner som senker kolesterolet. I dag finnes det flere effektive medisiner som senker kolesterolet ned til et normalt nivå.

- Mange tror at hvis man trener og spiser sunt så er man trygg, men man kan bli lurt av genene sine uansett hvor sunt man lever så kan du fortsatt ha høyt kolesterol, sier Bogsrud.