I 2012 oppsto det en situasjon som fikk design- og teknologiselskapet Making Waves til å tenke på sikkerheten til de ansatte i bedriften. En tidligere ansatt hadde falt om og dødd av hjertestans på en fotballtrening. Innkjøpet av hjertestarteren for seks år siden er i dag grunnen til at Ulf-Gøran Loland lever.

Making Waves er en bedrift som huser 400 ansatte. Ulf-Gøran Loland er utvikler, og har jobbet i bedriften i 13 år. Hans rolle på jobb er ikke bare det å lage web-løsninger. Han er også aktiv i bryggegruppen som brygger øl på jobb. I den forbindelse hender det at bryggegruppen holder øl-kurs for de som er interessert.

Alt gikk i svart

Torsdag 28. januar i år er en dag Ulf ikke glemmer med det første. Etter arbeidstid skulle 46-åringen etter planen vise frem noen amerikanske øl-typer i kantinen hvor også bedriftens eget bryggeri finner sted. To av kollegene hans hadde vært litt tidlig ute til foredraget, og hadde gått ned trappene til kantinen omtrent et kvarter før Ulf skulle starte øl-kurset sitt.

— Det er faktisk det siste jeg husker. At to av kollegene mine kom ned trappen. Jeg enset dem, men var opptatt med å gå gjennom notatene mine en siste gang før jeg skulle starte kurset. Jeg hadde satt frem ølen vi skulle smake på, og fordelt papirer og notater. Så gikk det i svart, forteller Ulf.

I retrospektiv sier Ulf at hans kolleger ved førsteinstans trodde han hadde fått føling, fordi de vet han har diabetes type 2. Men dette var ingen føling. 46-åringen hadde mistet kontakt med hjertet sitt.

Hørte et dunk

De to kollegene som hadde tatt seg ned til kantinen hadde nettopp hengt av seg jakkene sine da de hørte et dunk. De så seg tilbake, så Ulf ligge livløs på gulvet, og løp bort til han med det samme for å undersøke om han var ved bevissthet. På dette tidspunktet måtte de tenke kjapt, og ga hverandre deres hittil viktigste arbeidsoppgaver. Én av dem skulle ringe 113. Den andre skulle begynne med hjerte- og lungeredning.

— Jeg har familiemedlemmer med hjerteproblemer og flere i familien til min bestefar har tidligere vært rammet av ulike former for hjerteplager. Da jeg fikk påvist diabetes type 2 ble jeg sendt til en hjertespesialist, men de oppdaget ingenting.

Da en kvinnelig kollega gikk ned trappen til kantinen, var tre av Ulfs kolleger i gang med hjerte- og lungeredning (HLR). Hun så seg til side, men trodde dette var nok et livredningskurs som Making Waves holder to ganger i året. Men stemningen var trykket, og den eneste lyden hun hørte var gjennom høyttaleren på en telefon som lå på bakken. Da hun gikk bort til sine kolleger forsto han alvoret, og hva som skjedde.

— Jeg har blitt fortalt av Michelle at hun tenkte tilbake til en mail vi hadde fått da vi flyttet inn i bygget vårt om hjertestarteren som ble kjøpt inn etter ulykken med vår tidligere kollega. Hun løp opp til resepsjonen, og kom raskt tilbake med hjertestarteren som da allerede var åpnet.

 

Ulf Gøran Loland

HLR OGSÅ VIKTIG: Hjertestarteren var det som gjorde at det ble liv i meg igjen, men det var også veldig viktig at kollegene mine ga meg hjerte- og lungeredning, forteller Ulf-Gøran Loland. Foto: Lisa Mathilde Donoghue


 

Anbefalte støt

Takket være snartenkte kolleger ble hjertestarteren kjapt koblet til brystet til Ulf. Den lille maskinen begynte å snakke, men kollegene hadde allerede gjort stegene hjertestarteren ramset opp. Michelle tok situasjonen i egne hender, og plasserte «paddene» etter instruksjoner fra illustrasjoner hun fant i boksen til maskinen. Kjapt etter en analyse fra hjertestarteren ble det anbefalt et støt, og kollegene trykket så på knappen. Den livløse kroppen til Ulf gjorde et byks. Brystet hans ble løftet fra bakken, og hjertet begynte å slå igjen.

Ambulansen ankom omtrent tre minutter etter, og helsepersonellet byttet hjertestarteren som Michelle hadde tilkoblet med deres egen. Analysen til helsepersonellet viste at det ikke var behov for flere støt, og at kollegene til Ulf hadde klart å blåse liv i han. Ulf ble fraktet inn i sykebilen, og kjørt videre til Ullevål sykehus. Én fra ambulansepersonellet ble igjen på Making Waves og gikk gjennom situasjonen med de involverte. De hadde gjort alt riktig.

Takker kollegene

— Vi hadde et førstehjelpskurs omtrent to uker etter hendelsen. Selv om jeg var sykemeldt på dette tidspunktet var jeg med på kurset. To personer fra Røde Kors Førstehjelp viste oss diagrammet fra hjertestarteren som var koblet til meg, og vi fikk se at hjertet mitt bare hadde stått og vibrert uten å slå. Hjertestarteren hadde anbefalt et støt som hadde fått hjertet mitt til å slå igjen. Jeg syntes det var interessert å se, men samtidig var det makabert å bli vist mitt eget liv i revy, forteller Ulf.

— Jeg føler at hendelsen som skjedde i 2012 på fotballtreningen er mye av grunnen til at jeg lever i dag. Hjertestarteren var det som gjorde at det ble liv i meg igjen, men det var også veldig viktig at kollegene mine ga meg hjerte- og lungeredning. HLR, sammen med et støt fra hjertestarteren, er grunnen til at jeg er i dag er i live og uten noen varige mén.