Kirsten Syvertsen (27) fra Trondheim lar ikke MS-diagnosen påvirke livskvaliteten sin. Hun fikk diagnosen for to år siden, men har fortsatt en aktiv hverdag som treningsinstruktør på SATS og dedikert student på NTNU. Det var under en treningsøkt i 2010 at hun merket at noe ikke var som det skulle være. Etter grundige undersøkelser hos legen fikk hun diagnosen multippel sklerose (MS). – Verden raste sammen da jeg fikk diagnosen. Jeg forbandt MS med rullestol og funksjonsnedsettelse, og det var ikke lett å takle. Men med hjelp fra mine nærmeste og de på poliklinikken, klarte jeg etter hvert å skifte fokus, forteller Kirsten. Hun tok grep i forhold til kosthold og trening, og utdannet seg til instruktør på SATS.

– Jeg bestemte meg for at sykdommen ikke skulle prege hverdagen min mer enn nødvendig. Det hjelper jo ingen at jeg setter meg ned og synes synd på meg selv, sier hun.

Medisinering

Det første året med diagnosen gikk Kirsten på medisiner, der hun selv måtte sette en sprøyte intramuskulært en gang i uken. Siden hun ikke liker sprøyter og fordi medisinen ga henne feber, var det en påkjenning. Nevrologen var heller ikke helt fornøyd med resultatene, så hun fikk skifte medisin. Medisin i pilleform ble løsningen, noe hun synes fungerer mye bedre. – Det ble som en vitamin jeg tok om morgenen, og jeg ble ikke påminnet om sykdommen. Hadde jeg kunnet fortsette med dette, hadde det vært veldig fint, men i sommer kom det noe i veien, forteller Kirsten. I juni fjernet hun en føflekk, og det viste seg at hun hadde føflekkreft i fase 2. Hun måtte derfor gjennom videre undersøkelser, og det ble stilt spørsmål til medisineringen. Det endte med at hun måtte tilbake på medisinering via sprøyter, denne gangen hver dag.

– Jeg synes jeg hadde fått nok å takle og følte det som veldig urettferdig. Men hva hjelper det om jeg klager? Det sies at man ikke får mer enn man selv kan bære, så da får jeg bare se på meg selv som veldig sterk, smiler Kirsten.

Gjennomførte Birken

Riktige medisiner og sunn livsstil gjør at Kirsten nå har en hverdag uten symptomer, selv om hun alltid må ta hensyn til at hun har diagnosen. – Jeg har blitt flinkere til å kjenne etter hvordan kroppen min har det og til å si nei til aktiviteter jeg ikke har overskudd til å være med på, sier hun. Takket være sin positive innstilling, klarer Kirsten å leve det livet hun ønsker selv om hun har en kronisk sykdom som MS. I år gjennomførte hun Birken på sykkel og for tiden trener hun mot halvmaraton.

– Mitt beste råd til andre er at man ikke må la sykdommen bli det du er. Jeg er ikke syk, men jeg har en kronisk sykdom jeg har kontroll på ved hjelp av medisinering. Jeg vil også råde andre til å være åpne om sykdommen fra begynnelsen og ikke prøve å være "flink pike" og si at alt er bra. Det er lov å klage litt, smiler hun.