– Jeg tar en dag av gangen, og har valgt å leve best mulig ut ifra de forutsetningene jeg har, sier Grythe.

Da hun våknet en morgen med prikking i bena, og nesten ikke klarte å gå, så skjønte hun at noe var alvorlig galt. Høsten 2002, etter omfattende utredning og et ti dagers opphold på sykehus, fikk hun til slutt diagnosen Multippel sklerose (MS).

Tenkte at livet var over

– Jeg gikk over fem år med symptomer før jeg fikk svar, sier hun, og forteller om uforklarlige smerter, vondt i magen, dårlig balanse og generelt lite energi.

MS rammer helt forskjellig fra person til person, og noen vil kunne leve stort sett som normalt.

– Jeg tenkte at dette var slutten på alt, og jeg så for meg en fremtid i rullestol. Jeg tok det veldig tungt, isolerte meg, sluttet på sykepleierstudiet og var ikke ute blant folk på et halvt år.

Vendepunktet kom da lillebroren døde i en tragisk bilulykke i 2003.

– Det var et skikkelig slag i trynet. Der lå jeg og syntes synd på meg selv fordi jeg ikke kunne leve som før, men så var det plutselig broren min som ikke fikk være med på alt det morsomme vi hadde planlagt. Jeg tenkte «nå må du skjerpe deg, du lever!»

Engasjerer seg

Grythe lever i dag godt med sykdommen. Hun er 80 prosent ufør, men trener regelmessig for balansen, og er aktiv som nestleder og likeperson i MS-foreningen i Sarpsborg. For henne er det viktig å fordele energien på det som betyr mest.

– Barna kommer alltid i første rekke, og jeg prøver å bruke mest mulig tid med dem, sier Grythe, som har en datter på 13 og en sønn på seks.

På MS-forbundet sine hjemmesider finner du telefonlister til såkalte likepersoner, som har MS selv eller har opplevd det på nært hold.

– Det er så viktig å ta den telefonen, og få snakket med noen som kan fortelle deg at er mulig å leve et godt liv, selv om man ikke helt vet hva morgendagen bringer, avslutter hun.

Dette er MS

  • Cirka 11 000 personer i Norge lever i dag med Multippel sklerose.
  • Multippel sklerose betyr «mange arr». Ved MS oppstår det betennelse rundt nervetrådene i hjernen og ryggmargen.
  • Sykdommen viser seg i form av anfall (attakker). Noen opplever kun ett enkelt eller et fåtall attakker, og vil kunne leve stort sett som normalt. Andre kan bli sterkt handikappet etter lang tid med sykdommen.
  • Personer med MS kan oppleve symptomer som synsforstyrrelser, kraftsvekkelser i arm eller bein, balanseproblemer, nedsatt arbeidsevne, tretthet og endret hudfølelse.
  • Årsaken til MS er ikke kjent.
  • For mer informasjon, se www.ms.no