Elisabet Waldenlind, Overlege og dosent ved Karolinska institutet. Foto: MS Forbundet

Hortons hodepine kan være ekstremt smertefullt og beskrives ofte som en dolk som vris rundt i øyet. Sykdommen er vanskelig å behandle, og ingen har lyktes med å beskrive årsaken bak.

Noen promille av befolkningen lider av Hortons, de fleste er menn. Sykdommen innebærer at blodkarene bak det ene øyet hovner opp og forårsaker smerte. Anfallene pågår sjelden lenger enn noen timer, men de kommer i serier, av og til ikke med mer enn noen timers mellomrom i uker eller måneder ved samme tid på året.

Unngå alkohol

– Anfallene kommer av og til på samme klokkeslett dag etter dag, forteller Elisabet Waldenlind.

– Ikke sjelden skjer det nattestid, og smerten er så sterk at pasienten våkner og må opp. Det er ikke mulig å bli liggende eller sitte stille. Mange pasienter kjemper seg gjennom smerten ved å opprettholde sitt vanlige arbeid, ettersom smerten iblant kan holde seg borte ved at de holder seg i aktivitet.

Hortons hodepine har noen likheter med migrene, som også er en intens hodepine, men det finnes også flere ulikheter. Smerten ved Hortons hodepine er mer intens, men anfallet varer kortere. Ved Hortons er smerten nesten alltid ensidig, men ved migrene kan smerten bytte side under migreneanfallet eller fra ett anfall til det neste.

Hortons hodepine påvirkes ikke av hva man spiser. Til tross for dette, bør pasientene unngå alkohol ettersom så lite som en skvett kan utløse et anfall. En annen forskjell er at migrenepasienter helst vil befinne seg i mørke og stillhet, mens personer med Hortons ofte vandrer eller sitter og gynger.

Mange typer behandling

– Enkelte personer kan til og med føle at det lindrer med intensiv fysisk aktivitet som for eksempel armhevinger når man har et anfall, sier Waldenlind.

Det finnes mange former for behandling, men i de fleste tilfeller er effekten moderat. Under en Horton-periode kan pasienten få en kortisonkur og en såkalt kalsiumblokker for å forebygge anfall, og under selve anfallet, nese­spray. Et alternativ er inhalering av syregass via maske. Syregass trekker sammen de smertende og utvidede blodkarene bak øyet.

Elektroder opereres inn

I spesielt vanskelige tilfeller kan man operere inn en elektrode ved hypotalamus, som er det området i hjernen hvor det biologiske uret befinner seg.

– Det har vist seg at et område i hypotalamus blir aktivert i sammenheng med anfall, sier Waldenlind.

– Ved hjelp av dyphjernestimulering, kan vi påvirke vårt biologiske ur og på den måten minske antall anfall. En ny metode er ganglion sphenopalatinum-stimulering, også kalt SPG, hvor elektroden opereres inn via kjeven. Metoden kan forhåpentligvis bli et lovende alternativ ved Hortons hodepine.