- De fleste hodepiner stammer fra muskel- og skjelettsystemet, og kalles ofte nakkebetingede hodepiner og spenningshodepiner forklarer Matias Kildahl Fjeld, styremedlem i Norsk Osteopatforbund.

Det betyr at plagene også kan behandles ved behandling av muskler og skjelett.

- Veldig ofte er det en stressende hverdag og høy belastning i musklene i rygg eller nakke som er problemet bak. Da er det vår oppgave å få pasienten til å forstå hvorfor dette kan gi hodepine.

Viktig med god veiledning

Behandlingen består i ulike teknikker rettet mot muskulatur og ledd, som for eksempel tøying og leddmanipulasjon.

- Det er også en viktig del av behandlingen å veilede rundt fysisk aktivitet. Vi kan hjelpe deg mot plagene der og da, men det er viktig at du vet hva du kan gjøre i hverdagen for å unngå dem.

Å ta seg god tid og få forklart pasienten om hva som bidrar til hodepine og hva som kan hjelpe, er i seg selv en viktig del av behandlingen.

- Men det første vi gjør er alltid at vi kartlegger om pasienten heller skal til fastlege, påpeker Fjeld.

Vil ha beskyttet tittel

Osteopat er ingen beskyttet tittel i Norge og krever ingen autorisasjon, slik som i blant annet England, Finland og Island. Osteopatforbundet ønsker at osteopater i større grad skal få bruke sin kompetanse til å avlaste annet helsepersonell, og dessuten at du skal kunne være sikker på at du går til en seriøs osteopat.

- Vi vil ha muligheten til å kvalitetssikre de osteopatene som er. I dag har ikke forbundet myndighet til å hindre eventuelle useriøse aktører i å praktisere under navnet osteopat. Dessuten er det lange ventelister hos for eksempel fysioterapeuter, og vi er rundt 350 osteopater som står klare til å hjelpe.

Medlemmene av osteopatforbundet har fire år med en NOKUT-godkjent fulltidsutdanning på Høyskolen Kristiania, eller tilsvarende, bak seg, på lik linje med fysioterapi og sykepleie.  

- Gå til en diplom-osteopat som har MNOF bak navnet sitt. Våre osteopater forplikter seg til å følge våre etiske retningslinjer, og de kvalitetssikres av oss. Ellers kan du dessverre risikere å komme til en osteopat som kun har vært på et helgekurs.