Linda Lintunen er egentlig en arbeidsglad type, men med daglig migrene og stresshodepine i mellom har jobb vært uaktuelt i lang tid.

– Jeg har hatt kronisk migrene siden 2004 forteller hun. Siden den tid har Lintunen jobbet hardt for å få bukt med problemene sine.

– Det er jo ganske vanlig kunnskap at det ofte er en sammenheng mellom ryggproblemer og migrene, så jeg begynte tidlig å gå til kiropraktor i tillegg til mange andre behandlinger. Opp igjennom årene føles det som at jeg prøvde alt, mimrer hun.

Dessverre var det slik at selv om disse behandlingene kunne lindre noe kom smertene alltid tilbake.

Signaler fra kroppen

Kiropraktor og fysioterapeut Ronny Håkerud kjenner godt til Lindas historie.

– Migrene og hodepine er det vi kaller symptomer eller signaler som kroppen gir oss på at noe er galt. Kiropraktikk som smertelindring blir i så måte ikke særlig mye bedre enn å ta en smertestillende for å få bukt med problemene. For å bli ordentlig frisk må man avdekke årsaken til symptomet, det er her nøkkelen ligger.

Emma Augustson hadde også slitt med hodepine og skjønte ikke hva det kom av.

– Jeg hadde konstant hodepine fra morgen til kveld og det ble ikke bedre. Jeg trodde det hang sammen med at jeg drakk for lite vann eller var for mye på mobilen, men ingenting hjalp. Hun fant veien til kiropraktor via fastlegen som raskt kunne se at de mange forkjølelsene hang sammen med spenningene hun hadde i nakke og rygg.

Subjektive diagnoser

– Utfordringen for mange behandlere er at diagnoser blir subjektive, forklarer Håkerud.

I sitt arbeid bruker han mye tid på å diagnostisere og han bruker avanserte årsaksapparater som gjør prosessen mer vitenskapelig.

– Med disse apparatene kan man også kvalitetssikre og etterprøve sin egen progresjon og dokumentere resultatene.

Linda som har mye erfaring med forskjellige behandlere, satte stor pris på å få en individuell behandlingsplan.

– I stedet for å gi meg en standardisert behandling stilte de spørsmålet hvorfor "har du migrene?"

Det viste seg å være veldig effektivt. Emma og Linda er begge takknemlige for å ha funnet veien ut av hodepinen.

– Det å slippe å ta medisiner, og vite at man kan holde en avtale uten frykt for at hodepinen skal stå i veien, det er jo nærmest et nytt liv, avslutter Linda.