Anniken Englund Jørgensen (21) er for tiden en av Norges mest profilerte bloggere. På bloggen sin, annijor.no, deler hun mote- og skjønnhetstips, men også personlige tanker og opplevelser. Det hun ikke skriver så mye om er sykdommen hun har slitt med siden hun var liten. Anniken er en av mange nordmenn som er rammet av hormonell migrene. Det kan til tider sette henne helt ut av spill.

Smerter og kvalme

– De kraftigste anfallene har jeg heldigvis bare to-tre ganger i året. Men jeg er også plaget med sterk hodepine som i utgangspunktet ikke er migrene, flere ganger i uken, forteller Jørgensen.

Hun har etter hvert akseptert at hun må leve med smerter. Det har nesten blitt dagligdags, forklarer hun.

Men anfallene er det hun frykter.

– Det kan nesten ikke beskrives hvor grusomt det er!

Da må hun ta migrenemedisin i form av nesespray og sugetabletter. Men som regel lindrer det bare delvis. Kvalmen og smertene er fortsatt der.

Migrene før konfirmasjonen

Da hun var liten hadde hun alltid mye vondt i hodet.

– Jeg husker jeg trodde det skyldtes et ørebånd jeg ofte gikk med, som var så stramt. Men når jeg ser tilbake nå forstår jeg at det trolig var forløperen til migrene, sier hun.

Det første ordentlige migreneanfallet fikk hun da hun var 15 år. Det kom dagen før konfirmasjonen hennes - en dag som for de fleste er preget av både stress og mange følelser.

– Hverken jeg eller foreldrene mine forstod hva det var. Men etter hvert begynte jeg å få hyppige anfall. Det startet som regel med tåkesyn før jeg fikk smerter i den ene halvdelen av hodet og ble kvalm.

Etter en utredning fikk hun diagnosen hormonell migrene.

Lever normalt

Det å leve med en kronisk sykdom som kan sette deg ut av spill når som helst, er en belastning. Men Anniken bestemte seg tidlig for at sykdommen ikke skulle legge begrensninger for henne.

– Jeg prøver å leve helt normalt og har ikke gjort endringer med hverken kosthold, trening eller livsstil. Det går greit så lenge anfallene kommer såpass sjelden. Men da jeg var i slutten av tenårene var det mye verre, forteller hun.

– Anfallene kunne vare i syv-åtte timer. Det var helt grusomt. Jeg husker mamma sa hun ofte måtte roe meg ned fordi jeg var så fortvilet.

Klarte ikke å prate

Under de kraftigste anfallene har hun nesten mistet synet på det ene øyet og hatt problemer med å prate.

– Jeg ligger som regel og ruller frem og tilbake i sengen av smerter mens jeg kaldsvetter. I tillegg kommer den intense kvalmen. Jeg kan kaste opp flere ganger, og når det ikke er mer igjen å kaste opp, fortsetter jeg å brekke meg.
Utfordringen er at medisinene ikke fungerer like bra hvis anfallet først er i gang.

– Da handler det bare om å komme seg igjennom det, sier Jørgensen.

Liten forståelse

Mange forstår nok ikke hvor dårlig man faktisk blir. Eller at migrene ikke er det samme som vanlig hodepine. For det har jo blitt sånn at «alle» har migrene og vet hva dette handler om, hevder Anniken.

– Da blir det vanskelig å forklare at man kanskje er dårligere enn andre. I tillegg er jeg jo blond, så verre enn det blir det ikke, sier Anniken med et lite smil.

Hun synes også det er vanskelig å forklare at hun rett og slett kan bli syk av følelser, enten hun er glad eller lei seg.

– Jeg har alltid vært redd for å gråte i strie strømmer, for da vet jeg også hva som skjer når jeg våkner på natten. Da er migrenen der. Kjærlighetssorg og hormonell migrene er definitivt ingen god kombinasjon.