Kim Johansen er kiropraktor hos Klinikk for Alle, med videreutdannelse innenfor funksjonell nevrologisk rehabilitering. Der jobber han med å finne ut hvordan skader og sykdommer på hjernen kan rehabiliteres.

– Dersom symptomene etter en hjernerystelse ikke gir seg etter de første to ukene, bør man komme i gang med riktig behandling raskt. Hvile, avslapning og smertestillende er ikke kuren for kronisk hodepine, sier han.

Tverrfaglig behandling

Ifølge Johansen får opptil 80 prosent av mennesker med hodetraume kroniske plager i ettertid. Hodepine er en av de vanligste plagene.

– De fleste lar det gå alt for lang tid før de vurderer videre behandling. Vi vet ikke hvem som blir kronikere, og hvem som ikke blir det. Derfor er det lurt å ta tak i problemet i en tidlig fase, forteller han.

Først bør man oppsøke tverrfaglig behandling hos kiropraktor, fysioterapeut og massør. Dersom man ikke har sett effekt etter tre til fire uker, bør man vurdere om en annen type behandling er mer gunstig.

Da er det mange som oppsøker slike som han, som har spesialisert seg på plager etter hodetraumer. Pasienter kommer til han med blant annet migrene og hjernerystelser.

– Vi undersøker blant annet øyebevegelsene, for å finne ut hvilke deler av nervesystemet som har fått seg en blåveis. Slik finner vi ut hvordan vi får satt sammen riktig rehabilitering, sier Johansen.

Opplever bedring

Han bruker også behandlingsmetoder som er laget for å behandle personer med svimmelhet, balansevansker, eller øvelser for personer som har hatt hjerneslag.

Undersøkelser viser at pasienter som har vært igjennom denne type behandling opplever bedring etter to uker, ifølge Johansen.

– En hjernerystelse blir alt for ofte undervurdert. Dersom en sportsutøver får en smell mot hodet, stoppes kampen, og han blir fulgt opp flere uker. Flere bør få tettere oppfølging dersom de har mulighet til det, sier han.