– Jeg var en dame på full fart framover. Jeg var redaktør i forlag, var sosial, sunn og trente mye. Da jeg våknet på sykehuset var livet totalt på nullpunktet, jeg kunne ikke snakke og jeg var lammet på høyre side, sier Ragnhild Mork. Hun står bak bloggen Slagdama og har nylig debutert som forfatter med selvbiografien Slagdama – livet er egentlig allright.

Bakteriell endokarditt

– Det begynte med at jeg over en lengre periode følte at jeg ikke var i form. Jeg hadde høy feber, men legen klarte ikke å finne ut hva som feilte meg, sier Ragnhild.

Hun forteller at hun ble lagt inn på Lovisenberg sykehus, der en ultralyd av hjertet avslørte at hun hadde Endokarditt, en betennelse i hjertet forårsaket av en bakterieinfeksjon. Medisinering ble satt i gang, men kun tre dager etter innleggelsen, i mai 2005, ble hun rammet av et hjerneslag.

– Jeg husker svært lite fra den første tiden etter slaget. Det dreide seg kun om å overleve og å prøve å skjønne hva som hadde hendt meg. Eldstebroren min var på besøk en til to ganger om dagen, og hver gang måtte han sette seg ned og tegne og forklare hva som hadde skjedd. Etter to uker begynte det så smått å gå opp for meg.

Tung aksept

Ragnhild gjennomgikk etter hvert en komplisert, men vellykket, hjerteoperasjon som reparerte den skadde hjerteklaffen. Sju uker etter hjerneslaget begynte hun på veien tilbake til hverdagen. En vei som ble tøff, kronglete og preget av både oppturer og nedturer.

– Det var helt grusomt. Jeg følte meg som ingenting, og måtte begynne å få andre hjerneceller til å ta over funksjonene som var borte. Men heldigvis hadde jeg mange flotte og dyktige folk rundt meg, både logopeder, fysioterapeuter, sykepleiere og leger, sier Ragnhild.

På Sunnaas sykehus og på Catosenteret i Son lærte hun å gå igjen og trente opp taleevnen. Ett år etter slaget flyttet hun hjem, men å bearbeide det hun hadde vært gjennom skulle ta mye lengre tid.

– Jeg hadde blitt så frisk som jeg kunne bli, og det synes jeg var vanskelig å innse. Noen år senere gikk jeg inn i en kjempedepresjon, men heldigvis hadde jeg en flink psykiater som hjalp meg til å se lenger enn mitt egen slag, og han fikk meg til å jobbe med mine egne tanker.

Ny hverdag

Hele ti år tok det Ragnhild å akseptere sin egen situasjon og etablere en ny hverdag, i dag ser hun lyst på fremtiden.

– Hverdagen min nå er veldig fin. For snart ett år siden flyttet jeg inn hos kjæresten min og jeg føler meg heldig som får delta i hans liv, og være sammen med hans barn og barnebarn. Jeg trener jevnlig, og er egentlig veldig fornøyd med livet. 


Ragnhild Mørk lever et aktivt liv og trener fast med PT. Foto: Privat


I dag jobber hun i halv stilling for det samme forlaget som hun var redaktør for før slaget, og hun sitter i fagrådet til Landsforeningen for hjerte og lungesykes organisasjon for personer som har hatt hjerneslag. Hun blogger fortsatt, og har nylig gitt ut bok om sine opplevelser og erfaringer. Ragnhild forteller at åpenheten rundt slaget har hjulpet henne til å bearbeide de store livsendringene hun har måttet gå gjennom.

– Bloggen er mye egenterapi, samtidig som jeg vet at den har hjulpet andre slagrammede. Nå kan jeg la slagdama leve litt sitt eget liv, på siden av meg, sier Ragnhild.

FAKTA

  • Bakteriell endokarditt er en bakteriell betennelse i årehinnen inne i hjertet.
  • Tilstanden er sjelden, men skyldes som oftest at bakterier i blodet føres med blodstrømmen til hjertet.
  • Betennelsen skader hjerteklaffene og gjør hjertets pumpearbeid tyngre.
  • Endokarditt kan forårsake drypp eller hjerneslag hvis bakterieutvekstene på hjerteklaffene løsner og føres med blodet til hjernen.