Etter at Nils Espen Lilleheim fra Ålesund fikk hjerneslag i 2015, ble livet snudd på hodet for både han og resten av familien. Sammen med kona Birgit Thunem Knutsen (44) og de to barna deres har de brukt tid på å finne ut hvordan de skal tilpasse hverdagen til den nye livssituasjonen.

Ifølge LHL Hjerneslag rammes 16000 nordmenn av hjerneslag årlig. Det er også en av hovedgrunnene til uførhet.

Det tok åtte måneder før Nils Espen var tilbake i jobben som fengselsbetjent. I dag jobber han 30 prosent, men ønsker å jobbe mer i fremtiden. Han legger til at det å bli friskere er en fulltidsjobb i seg selv.

- Når jeg ikke er på jobb må jeg legge inn trening, møter med det offentlige, og hvile. I tillegg prøver jeg å gjøre de tingene jeg gjorde før, som å padle og å gå turer. Det gir meg både trening og mestringsfølelse, sier han.

Viktig å legge til rette

For å få en slagpasient tilbake i jobb mener Nils Espen det er viktig at arbeidsgiver og arbeidstaker tar en prat om arbeidsoppgaver og tilrettelegging.

- Skriv ned alle arbeidsoppgavene. Finn ut hva du kan gjøre nå, hva du kan greie om en stund, og hva som ikke er aktuelt å gjøre lenger, sier han.

Det er viktig at arbeidsgiveren ikke bare antar at den slagrammede ikke klarer å utføre de samme oppgavene som før. Finn også ut om det er andre ting som kan gjøres for å gjøre arbeidsdagen lettere å gjennomføre.

- For min del må jeg også ha mulighet til å trekke meg unna på jobb, dersom jeg har behov for det. Da kan jeg hente meg inn igjen før jeg fortsetter, sier han.

Endringer i hjemmet

Slaget gikk kraftig utover balansen til Nils Espen. Han mistet også hørselen i høyre øre. Gjennom rehabilitering, trening og hvile, har han sakte, men sikkert trent seg opp.

Han måtte lære seg å skrive på nytt, og bruker i dag staver når han går tur. I tillegg trenger han mye hvile. Det har ført til at familien har måttet gjøre noen endringer i hjemmet.

- Vi kunne ikke lenger ha huset fullt av unger, og i perioder kunne bare en av dem ha med en venn hjem. Den andre måtte eventuelt dra på besøk til sin venn, forteller Birgit.

Nils Espen har også fått kortere lunte av å være så mye sliten. Derfor har familien døpt om kontoret i huset til ”Furtebua”. Hvis Nils Espen trenger å trekke seg tilbake, lukker han døra og setter seg i stolen. Da vet barna at de ikke skal forstyrre han, med mindre huset brenner.

Familien får æren

Selv om fremgangen har vært stor, har det vært en jobb å komme dit han er nå. Nils Espen forteller at han ikke hadde klart det uten familien.

- Det er jeg som har vært syk, men Birgit har fått belastningen også. En av grunnene til at jeg har blitt så bra så langt er innsatsen hennes, sier han.

For å hente overskudd til den nye situasjonen sørger Birgit for at hun gjør aktiviteter for seg selv innimellom. På den måten får hun ladet batteriene. Paret er enige om at dette har vært viktig for hele familien.

- Jeg bruker mye energi på å få hverdagen til å gå rundt. Derfor må jeg prioritere hva jeg skal bruke energien min på mer enn før. Jeg har blitt mer egoistisk når det gjelder å ta ut alenetid en gang iblant, forteller Birgit.

- Det er lett for oss som er syke å bli egoistiske. Derfor har jeg oppfordret Birgit og jentene til å gjøre ting for seg selv, så de får oppleve andre ting, sier Nils Espen.