Det var i 2015 at pappa fikk slag, sier Kristian. Heldigvis var han på et sted med mange mennesker og fikk raskt hjelp. De ringte samboeren hans og fikk sendt han til sykehus. Et år senere kjente han armen dovne igjen og denne gangen var han alene.

Heldigvis var det ikke slag denne gangen, men det fikk han til å tenke. Han ringte meg og sa at det burde jo finnes en app som kan hjelpe folk å ta kontakt dersom symptomene melder seg og taleevnen svikter, og slik bla «Slag-appen» til.

Hvert år får 12 000 personer i Norge hjerneslag, og det er ikke bare eldre, men også unge mennesker som blir rammet. Symptomene er varierende, men må tas på alvor. Dersom man opplever lammelser, blir svimmel, får synsproblemer eller blir snøvlete, er det viktig å søke hjelpe snarest.

Gratis-app

Vi har et samarbeid med Falck som mottar nødanropet, sier den handlekraftige sønnen, som på grunn av farens slaganfall er med på å opplyse og redde liv.

Vi begynte å utvikle appen i 2017 og lanserte nå i mai. Den ligger i appstore og har blitt godt mottatt. Målgruppen er primært alle som er i risikosonen, men dette kan skje hvem som helst og risikoen øker med alderen.

5000 mennesker har allerede lastet ned appen, som foreløpig er gratis. Her kan du enkelt registrere adresse til de faste stedene du oppholder deg med tilhørende informasjon som kode på dør og hvilken etasje du bor/jobber i. Du kan også registrere nærmeste pårørende og sykdommer/medisinbruk som kan være relevant for helsetjenesten i en nødsituasjon. 

Skulle symptomene komme, er det bare å åpne appen og trykke på nødknappen. Falck mottar nødanropet, og stiller deg kontrollspørsmål via en chat-funksjon som er enkel å besvare med ja/nei svar. Falck har også muligheten til å aktivere kamera på telefonen din gjennom appen slik at de kan danne seg et korrekt bilde av situasjonen din. Derfra får du hjelp videre. 

Risiko og forebygging.

Høy alder, høyt blodtrykk, hjertesykdom, diabetes, røyking og høyt alkoholforbruk, er  faktorer som øker risikoen for slag. Også kvinner som kombinerer p-piller og røyking viser seg å være utsatte. Reduseres disse faktorene og det fokuseres på kosthold og trening, kan risikoen minke.

Ett liv reddet i sommer

Selv om 5 000 har lastet ned appen er det heldigvis bare en som har opplevd å måtte trykke på nødknappen.

Han fikk et lite slag og trykket på nødknappen. Der fikk han kontakt med Falck som stilte et kontrollspørsmål om han kunne prate. Det kunne han ikke. Dermed iverksatte de tiltak og alt gikk bra avslutter Kristian, som anbefaler alle å laste ned appen.

Hvert minutt teller

Skulle du mistenke at noen rundt deg holder på å få slag er det ingen tid å miste. Under ser du FAST-REGELEN som hjelper deg å avsløre hjerneslag. En slagrammet er en «øyeblikkelig hjelp» pasient.

Kilde: slag.no