Han kom nesten til topps i Norske Talenter med sin yoyo-triksing. Rett før dommeravgjørelsen i semifinalen fikk han et epileptisk anfall.

- Stress kan utløse et anfall, så det kan være en del av grunnen til at jeg fikk et anfall der. Hun som opptrådte før meg hadde masse blinkende lys i sitt show, og jeg sto rett bak scenen og fulgte med, så det kan ha vært det også, sier Eirik.

Har levd med epilepsi hele livet

Attenåringen ble født med epilepsi, men sykdommen ble nærmest usynlig etter kort tid. Den ble så usynlig at han selv ikke visste at han hadde sykdommen. Plutselig, dagen etter nyttårsaften det året han var ti år gammel, slo den til.

- Mye blinkende lys kan sette i gang et anfall, og for meg har søvnen mye å si. Veldig lite søvn kan utløse anfall.

- Jeg hadde sannsynligvis mindre, skjulte anfall før dette. Blant annet kunne jeg få latteranfall, jeg lo av ingenting. Men da jeg var ti, og fikk dette GTK-anfallet, ble jeg redd.

Han havnet på sykehus og foreldrene tok kontakt med en rekke fagfolk for å få vite mer om sykdommen.

- Jeg fikk anfall annenhver uke, omtrent. Jeg la alltid merke til når et anfall var på vei. Det bygger seg opp, det er en slags ekstasefølelse, og så eksploderer det. Jeg mister bevisstheten under et anfall, men når jeg våkner kan jeg huske bruddstykker. Det er litt som å våkne etter en drøm; du husker enkelte bilder, men ikke helheten.

Eirik har lært en god del om hva som kan trigge et anfall.

- Mye blinkende lys kan sette i gang et anfall, og for meg har søvnen mye å si. Veldig lite søvn kan utløse anfall.

Yoyo-kongen

Han så på Disney Channel som trettenåring, og ble fjetret av en episode hvor en fyr gjorde yoyo-triks. Han kjøpte sin egen yoyo, fant opplæringsvideoer på YouTube, og begynte å øve. I perioder trente han tre til fire timer om dagen, og det har gitt uttelling. Etter topp ti-plassen i Norske Talenter har han reist rundt i Norge, både på turne og på små eventer for å holde show, og til sommeren skal han delta i World yoyo contest som holdes til i Tokyo.

- Epilepsien skal ikke stoppe noen fra å gjøre det de elsker mest i verden.

- Jeg trener jevnlig, men kommer til å legge meg i hardtrening når sommerferien nærmer seg. Ellers gleder jeg meg egentlig aller mest til å dra ned dit og se på de andre. Der får jeg endelig treffe han som inspirerte meg til å begynne med yoyo, forteller han og legger til:

- Grant Johnson, og resten av de idolene mine som jeg har fulgt etter gjennom årene.

Han går media og kommunikasjon på Volda videregående skole nå, og til høsten begynner han på skuespillerlinja på Danvik Folkehøyskole.

- Jeg har nettopp fått beskjed om at jeg er kommet inn der, og det er veldig moro. Epilepsien skal ikke stoppe meg fra å gjøre akkurat det jeg vil. Det synes jeg er viktig å få sagt til andre unge som har sykdommen. Epilepsien skal ikke stoppe noen fra å gjøre det de elsker mest i verden.

Fakta om epilepsi

  • Epilepsi skyldes kraftige, elektriske utladninger i mange hjerneceller samtidig. Under et epileptisk anfall fyrer nervecellene ukontrollert.
  • Det er mange årsaker til epilepsi, og for 60 % er årsaken ukjent. Alt som kan gi et ”arr” i hjernebarken, kan gi epilepsi. Eksempler er hjerneslag, hodeskader eller hjernebetennelse. Årsaken kan også være genetisk. Epilepsi forekommer i alle aldre.
  • Epilepsi er utbredt over hele verden, man regner med at rundt 70 millioner mennesker har sykdommen på verdensbasis. I Norge er det rundt 38.000 mennesker som har epilepsi. Dette tallet er forholdsvis stabilt, men man ser en økende forekomst hos eldre pasienter som har hatt hjerneslag.
  • To tredjedeler av de som er rammet får god effekt av medisiner, og lever godt med sykdommen. En tredjedel strever med ukontrollerte og plagsomme anfall.
  • Det finnes mellom 20 og 30 ulike medikamenter for epilepsi. Andre behandlingsmåter kan være kirurgi, vagusnervestimulator som er en slags pace maker som ligger under huden, og ketogen diett.
  • En del sliter med ensomhet og isolasjon, ofte på grunn av redsel for nye anfall. Man ser en overhyppighet av angst og depresjon hos pasienter med epilepsi. En del barn og voksne har også vansker i forhold til læring og hukommelse.

Kilde: Overlege ved SSE, Ellen Molteberg