Av Kenneth Reiss

Akkurat dette med å mestre er ekstremt viktig. Det eneste som er viktigere tror jeg, er motivasjon. Mangler man motivasjon, mestrer du ikke det du prøver på heller. Ikke over lenger tid i alle fall. Min motivasjon for å drive med fysisk aktivitet er at jeg får en redusert anfallsfrekvens av det, noe som gjelder majoriteten av de som har epilepsi, og man får det bedre mentalt. Bare det å komme seg ut, gå en tur og være litt i aktivitet hjelper. Gjør det enkelt. Kall meg gjerne egoistisk, men jeg setter meg selv først. Hvorfor? Jo, for om min helse ikke er optimal, er jeg ingen god mann, ingen god pappa og epilepsien blir også vanskelig å ha med å gjøre. Så sette meg selv først, gjør jeg for at jeg skal bli den beste utgaven av meg selv, overfor de rundt meg. Feil? Jeg tviler.

I forhold til fysisk aktivitet gjør jeg det enkelt og er veldig glad i å trene ute. Er også veldig tilhenger av trappetrening. Nå sitter du og tenker ”det er jo blytungt”. Joda, men fordelen er at trappetrening er enkelt, lett å mestre, og har du to friske bein kan du gå i trapp. Med tanke på at man ikke bruker noen form for ytre belastning, som for eksempel vektstang, er sjansen for belastningsskader veldig liten. Du bruker kun kroppen din. Tempo styrer du, alt fra å gå til løping og alle får utbytte av treningen.

Det er store kontraster fra en trapp til skigåing som jeg skrev om tidligere.

Uansett er det viktig at man finner sin aktivitet å drive med, men liker du å gå på ski, gjør det. For når du har litt motivasjon til å komme i gang med fysisk aktivitet, vil den øke med mestringen. Mestrer du din aktivitet, vil du ha det gøy og du vil fortsette. Automatisk vil din fysiske form også øke, noe som også gjør noe med din mentale helse.

Forskning viser at mennesker med epilepsi er en gruppe mennesker som er mindre aktive enn resten av befolkningen, medisiner og anfall er noe som blir brukt som unnskyldninger og man blir inaktive. Dette kan skape en vektøkning. Ved enkelte epilepsimedisiner kan dette også være en bivirkning. Jeg går på to medisiner hvor dette er en hyppig bivirkning. Det er nok en motivasjon for meg til å drive med fysisk aktivitet og ta litt hensyn i forhold til kosthold. Jeg vil nok alltid ha noen ekstra kilo, men om jeg blir såkalt farlig overvektig, kan plutselig diabetes, høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdommer, og så videre, stå og ”banke på døra” og jeg har vel egentlig nok med det jeg har.

Som sagt gjør jeg det enkelt, er mye i trapper og i skogen, og ikke glem: ”Alt er bedre ingenting”.

I juni har jeg og mange andre satt seg et realisk mål og delta på: www.kollentrappa.no under lag/bedrift: Aktiv for epilepsi. I fjor var vi 71 stykker som stilte opp for den frivillige organisasjonen og slo et slag for norsk folkehelse. Husk at du klarer mer enn du tror, bli med du også!

En gladhilsen fra Kenneth Reiss, @kennethreiss