Skrevet av blogger Kenneth Reiss

Da fikk jeg se arrangementet, Kollenopp. Et løp som går fra Midtstubakken og har målgang i toppen av selve Holmenkollbakken. Dette innebærer da to hoppbakker, 800 trappetrinn og alt innenfor 1200 meter løping. På denne tiden var jeg nyutdannet personlig trener fra Norges Idrettshøgskole og ville nå gjøre noe positivt for mennesker med epilepsi. De som lever med epilepsi og de rundt, har et alt for stort fokus på hva man ikke kan gjøre, i stedet for hva man kan gjøre.

”For å leve et fullverdig liv med epilepsi, må du være villig til å ta noen sjanser”

Jeg har levd med snev CP og epilepsi siden jeg var 20 timer gammel, da fikk jeg mitt første anfall. Så for å synliggjøre at man kan være i aktivitet selv om man har en slik diagnose ville jeg melde meg på under noe som hadde noe med ordet epilepsi å gjøre.  Jeg tenkte først på aktiv med epilepsi, men dette ville fange svært få om andre foreldre, søsken, venner eller om man rett og slett bare ville være med å synliggjøre saken.  Jeg fant en nettside hvor jeg kunne trykke opp en t-skjorte med tekst foran og bak. Dette ble lagt ut på Instagram og det var da det tok det helt av. Folk spurte hvor jeg hadde kjøpt trøyen og jeg fikk spørsmål rundt fysisk aktivitet. Første løpet hvor trøyen var synlig var på Oslos Bratteste 2015. Der fikk jeg også flere spørsmål angående ”Aktiv for epilepsi”.

Jeg tok kontakt med Trimtex AS og spurte om de kunne hjelpe meg med å trykke opp noen t-skjorter med tekst foran og bak, dette resulterte i at de ønsket å sponse ”Aktiv for epilepsi”. I dag selger de klærne i sin nettbutikk, for at de ønsker å støtte saken. Det gjør de også ved å selge plaggene til en redusert pris.  De har gjort ”Aktiv for epilepsi” til sin hjertesak og meg til sin ambassadør, så uten Trimtex hadde ikke saken vært så synlig som den er i dag. I denne sammenheng har også fotograf Lars Erik Bakken vært en stor bidragsyter, han står bak de fantastiske bildene!

Når jeg skriver om hjertesak, dette er min hjertesak og jeg håper jeg kan hjelpe så mange som mulig til å få en bedre helse, men de aller fleste mennesker med epilepsi jeg møter, sier ”Jeg kan ikke trene jeg”. Hvorfor sier forskning da at kun en av ti får en forverret anfallssituasjon av å trene. Personlig og av erfaringer, tror jeg mennesker med epilepsi starter feil når de tar grep og begynner med fysisk aktivitet.  Spesial Sykehuset for Epilepsi har selv gjort en studie på at pasienter der har så dårlig kondisjon at det alene gjør at de ikke kan være i arbeid, så kommer diagnosen på toppen av dette igjen.

Jeg har virkelig en jobb å gjøre; jeg skal motivere andre, hjelpe andre, vise at det mulig og mye mer. Dette var nok en grunn til ”Aktiv for epilepsi”. Det handler om å gjøre det enkelt, alt er bedre enn ingenting og husk:

”Det kommer ikke noe positivt ut av et negativt fokus”

Man trenger ikke å være medlem av et treningssenter for å drive med fysisk aktivitet. Selv er jeg veldig glad i å drive med fysisk aktivitet ute, men dette skal jeg komme tilbake til senere. Jeg vil også komme tilbake til hvor mange som engasjerer seg, det er blitt utrolig mange!

Nå har dere lest om hvordan ”Aktiv for epilepsi” ble til, neste gang vil jeg fortelle litt mer konkret om trening, at det faktisk ikke trenger å være så vanskelig eller avansert.

 

Følg meg på instagram @kennethreiss