Det er viktig å få i gang motorikken i kroppen når man er i rehabilitering, og alle – uansett handikapp – kan klare noe. Med riktig hjelpemiddel og en stor porsjon egeninnsats kan man gjøre mye bra for sin egen kropp, og sin livskvalitet, sier sykepleier Geir Scheen.

- Alle burde få tilbud om rehabilitering, men det er dessverre mange som ikke får det. Det er helt avgjørende med rehabilitering for å komme tilbake til et liv som er verdt å leve. Det er jo også en masse unge mennesker som trenger rehabilitering for å kunne nyttiggjøre seg en fritid, og det er helt mulig å komme seg opp og ut med alle de hjelpemidlene vi har på markedet i dag.

Alt er mulig

Scheen laget rullestolene til Lars Monsens program «Ingen grenser» og sier det programmet gjorde mye for å endre folks holdning til hva som er mulig.

- Får du et hjerneslag så er det en av de tøffeste manndomsprøvene du kan få.

- Det «Ingen grenser» gjorde som var så suverent, var at det åpnet sinnet til folk. De viste at det går an å bevege seg, uansett. En av de tingene som er problematiske hvis du blir sittende passiv, er at du ikke får brukt muskelvenepumpen, og venene i kroppen din er helt avhengige av den for å få blodet rundt i kroppen. Beveger du deg ikke får du ofte hovne bein og liggesår, blant annet, sier Scheen og legger til:

- Det finnes stårullestoler, håndsykler og liggesykler med hjelpemotor. Det finnes multikjelker og offroadrullestoler, sånn at folk kan komme seg ut i skog og mark. Får du et hjerneslag så er det en av de tøffeste manndomsprøvene du kan få. Du er nødt til å bite tenna sammen, men gjør du det kan du komme veldig langt. Det er dessverre ofte slik at problemet sitter mellom ørene på folk, avslutter Scheen.