Søvnapné betyr at luftveiene blokkeres og da oppstår det en forbigående stans i pustingen. Hvert pustestopp må gjennomsnittlig vare i minst 10 sekunder og gjenta seg fem eller flere ganger hver time før tilstanden kalles apné. Snorking, pustestans under søvnen og unormal trøtthet om dagen er de vanligste tegn på søvnapné. Snorking og pustestans forstyrrer søvnen og gjør at man ikke kommer ned i de dypeste søvnstadiene som gir kroppen best hvile. Det er anstrengende for kroppen og i tillegg reduseres oksygeninnholdet i blodet, det fører igjen til at hjertet må arbeide hardere. Søvnapné kan medføre økt blodtrykk og høyere produksjon av stresshormoner og uten behandling kan søvnapné være en risikofaktor for å utvikle diabetes type 2, depresjon og hjerte- og karsykdommer. Søvnapné kan også bidra til økt insulinresistens.

Nesebøyler og skinner

Vektreduksjon, røykeslutt og å redusere alkoholinntaket er livsstilforandringer som kan redusere søvnapné, og man bør også unngå å sove på ryggen. Siden det beste er å puste gjennom nesen er det utviklet nesebøyler og skinner som skal bidra til dette. Skinnene skyver underkjeven litt fremover slik at svelget åpnes mer enn når munnen er lukket. I tillegg finnes det snorkeplaster. Den beste behandlingen er å bruke en CPAP-maskin som består av en maske man har på om natten og som tilfører luft med overtrykk, slik at man ikke slutter å puste.

Dersom ingenting annet hjelper kan kirurgi, der man fjerner drøvelen og en del av den bløte ganen, være et tiltak, men slike tiltak viser seg kun å være nyttig for cirka halvparten av de opererte.

Kilde: Diabetesforbundet/diabetes.no

FAKTA OM SNORBAN

Snorkeskinner, som SnorBan, som øker luftpassasjen og letter pusten, har vist seg å ha god effekt på de som snorker. En studie fra Mannheim Sleep Medicine Center i Tyskland viser at SnorBan effektiv fjerner eller reduserer snorkingen for mer enn syv av ti snorkere. SnorBan selges med garantert effekt, så hvis du ikke blir kvitt snorkingen din, eller ikke er tilfreds med resultatet, kan du returnere produktet innen 30 dager. SnorBan kan kjøpes på www.snorban.no