Fakta

Diabetes og ereksjonssvikt

Årsaken til ereksjonssvikt hos personer med diabetes kan være diabetisk nerveskade (nevropati), dårlig blodforsyning til penis på grunn av trange blodårer (åreforkalkning, arterosklerose), eventuelt medikamenter som brukes som blodtrykksbehandling.

Det er ikke uvanlig at menn som får svekket sin ereksjonsevne på grunn av redusert blodtilførsel, får ”psykiske” problemer som forsterker ereksjonssvikten. Frykter du at du skal få problemer, kan sannsynligheten være større for at de skal oppstå.

Kilde Diabetesforbundet

Frank Aalestrup har kjent sin kone i mer enn 30 år og vært lykkelig gift i mer en 20 av disse. De har tre nydelige barn sammen, bor rett utenfor Aarhus og er hverandres beste venner. Allikevel er det noe som mangler. Sex.

For 17 år siden fikk han konstatert type 2-diabetes. Få år senere begynte Frank å få reisningsproblemer. Det bragte langsomt ekteparets sexliv til ruiner, forteller Frank.

 - Det startet med at jeg måtte jobbe hardt for å få ereksjon. Med tiden ble det vanskeligere og vanskeligere å opprettholde ereksjonen. Til slutt fikk jeg ikke engang noe reaksjon i nederste avdeling. Til å begynne med tenkte jeg ikke noe spesielt over dette. Jeg regnet med at dette var noe som ville bli bra igjen med tiden. Det var først senere det gikk opp for meg at dette kunne relateres til min diabetes, sier Frank.   

Nytt mot på soverommet

Den manglende potensen har vært til hodebry for Frank, som aldri tidligere har hatt problemer på soveværelset.

 - Det føltes som et hardt slag mot manndommen min, at jeg ikke kunne få ereksjon.  Jeg kunne plutselig ikke ha sex lenger og gjorde alt jeg kunne for å unngå situasjoner som kunne føre til intimitet i sengen. Jeg forsøkte flere ganger med potenspiller, men ingen av dem gav resultater, så jeg droppet det, forteller han.

Tanken på å oppsøke profesjonell hjelp lå meget fjernt for 54-åringen.

 - Jeg spurte jo ikke hjelp, det var alt for privat. Det var mitt eget problem, og det skulle verken min lege eller den danske diabetikerforening blandes inn i, forteller han.

Nå har han derimot kommet på andre tanker. Siden de resultatløse potenspillene har det kommet mange nye løsninger på markedet. Det har gitt Frank håpet tilbake om at han fortsatt kan ha et sexliv etter potensproblemene.

 - Jeg har endelig informert min lege om problemet, og har begynt å kikke på en rekke nye medisinske preparater. Så nå er det kanskje håp for sexlivet mitt i fremtiden.