Personer som har diabetes kan utvikle diabetes retinopati, en øyesykdom som rammer øyets netthinne og gjør at synet svekkes. Man kan også bli blind av retinopati.

- Dette er en følgesykdom som nærmest kommer snikende og gjør at pasientene får dårligere syn, sier autorisert fotterapeut Renate Røynestad.

Hvis blodsukkeret er for høyt, eller svinger for mye, over lengre tid kan netthinneskaden oppstå. Da endres blodstrømmen og det kan oppstå en lekkasjetendens i de små blodårene i netthinen. De som har retionopati kan også utvikle grønn stær, netthinneløsning med varig synssvekkelse og blindhet.

- Både de med diabetes type 1 og type 2 kan rammes av sykdommen. Det aller viktigste for å forebygge den er å holde blodsukkeret så stabilt som mulig. Jo mer blodsukkeret svinger, jo større skader kan det bli på de små blodårene i øyet, nyrene og føttene, fortsetter Røynestad.

Personer med diabetes bør sjekke øynene jevnlig, og i tråd med legens eller øyelegens anbefaling.

Diabetiske fotsår

Hvis blodets sukkernivå er høyt over tid, kan det utvikles diabetiske fotsår. Forandringer som oppstår i blodkarene fører til innsnevringer som gir nedsatt sirkulasjon. Da får vevet mindre oksygen og næringsstoffer noe som reduserer kroppens evne til å reparere sårene.

- De som har diabetes får også nedsatt følelse i føttene og derfor merker de ofte ikke at de utvikler sår. Da kan det hende at de går med sår i lang tid, og kommer til behandling så sent at det nesten er umulig å få sårene til å gro. Såret kan også ha utviklet seg slik at det går helt inn til knoklene og har blitt til en osteopati og da må det amputeres, sier Røynestad.

En av de viktigste måtene å forebygge diabetiske sår på, er å se etter hudforandringer og røde merker på føttene.

- Hvis synet er nedsatt kan dette være vanskelig for mange, derfor er det viktig at de får sjekket føttene hos en fotterapeut. Da kan de få greie på om de har føtter som er i faresonen, eller om ting foreløpig står bra til. For de som har begynt å miste følelsen i føttene er det viktig å kjenne etter med hendene at det ikke er stein i skoen, for det kan føre til sår. Sokker med sømmer som kan gnage eller irritere huden bør de også unngå. Skoene bør heller ikke ha slike sømmer eller være for stramme eller for korte, forklarer Røynestad.

Behandling

Dersom såret har utviklet seg og må behandles bruker gjerne behandleren en terapisko. Da renses såret, det blir lagt på bandasjer, deretter lages det avlastninger.

- Vi ser også på fottøyet og sørger for at pasientene får skikkelige sko som er stabile og hvor det er plass nok til føttene. Siden mange sår oppstår som følge av feil sko, er dette veldig viktig, sier hun.

Hva kan du gjøre selv?

Den beste måten å forebygge både diabetisk øyesykdom og diabetiske sår på, er å opprettholde et langtidsblodsukker som er så jevnt som mulig. Kunnskap om sykdommen, kosthold og riktig bruk av medisiner er viktig for dem som har diabetes, i tillegg er trening veldig gunstig for å opprettholde stabilt blodsukker. Trening trenger ikke å være ambisiøse treningsopplegg, men bare det å holde kroppen i litt bevegelse er bra, og treningen må alltid tilpasses det nivået som den enkelte er på:

- All slags trening er bra, men hvis man bare går en halv time hver dag kan man hurtig merke at formen blir bedre. Det er godt for personer med dårlig blodomløp og en super måte å senke blodsukkeret på. Ikke minst er alminnelig gange bra både for kropp og sjel, avslutter Røynestad.