Diabetiske fotsår er vanlig hos pasienter som har hatt diabetes i flere år. Omtrent 85 prosent av alle amputasjoner hos pasienter med diabetes skyldes nettopp diabetiske fotsår. Bedre blodsukkerkontroll ser ut til å redusere sjansen for at slike kroniske sår oppstår.

Årsaker

Diabetiske fotsår skyldes to senkomplikasjoner av diabetes; nevropati og ateriosklerose. Mangeårig og dårlig regulert diabetes kan føre til skader på nervene i føttene.

Når man har for høye blodsukkerverdier, vil blodet strømme langsommere i blodårene. Da er det økt tendens til økt fettavleiring på innsiden av blodårene, såkalt aterosklerose. Dette fører til at blodsirkulasjonen i foten og blodforsyningen til nervene og blir for dårlig. Dette vil hemme nervene dine (nevropati).

Med nerveskader vil du ikke registrere smerte og ubehag i føttene, og det kan medføre unormalt mye trykk på områder av foten. Dermed oppstår det sår som ofte ikke registreres, og som fortsetter å få trykk til det oppstår sår og som forverres med vedvarende trykk.

Behandling

Dersom det har oppstått et sår, er det viktig at du raskt får avlastet trykket mot såret. Som en midlertidig løsning kan man benytte seg av krykker eller rullestol for å avlaste foten. Deretter må prøve å behandle såret. Grundig og gjentatt rensing av såret er viktig for å unngå infeksjon.

Dersom infeksjon har oppstått er det viktig å være raskt i gang med antibiotikabehandling. Infeksjoner er den vanligste årsaken til amputasjon hos diabetikere, og man må ofte legges inn på sykehus for å forsøke å forskyve nivået ved en eventuell amputasjon så langt som mulig. I dag blir de fleste av de 400 amputasjonene som blir foretatt årlig, utført på tærne.

Forebyggende råd

Det er viktig å undersøke føttene dine jevnlig for å se etter tegn til sårdannelse. Et godt råd er å gå regelmessig til fotterapeut for å få god pleie av føtter og negler. Det er også viktig at du har ordentlig tilpasset fottøy slik at foten får riktig trykk. For eksempel fotterapeuter og ortopediske verksteder kan hjelpe til med å skaffe egnet skotøy.

Den viktigste forebyggende behandlingen ligger i grunnleggende god behandling av din diabetes. De siste årene har det vært en reduksjon i antall fotsår fordi stadig flere får en bedre blodsukkerregulering. Et sunt kosthold og fysisk aktivitet kan også virke forebyggende.

Kilde: NHI, NIFS, Helsenorge.