- Det var rundt år 2000 at jeg fikk et hjerteinfarkt og det ble påvist at jeg hadde diabetes. Legene sa også at jeg hadde høyt kolesterol, og blodtrykket var jo høyt under infarktet, så jeg ble ganske kraftig medisinert, forteller han.

Han fikk tabletter mot det høye blodsukkernivået, men oppdaget etterhvert at det ikke fungerte godt nok.

- Gjennom årene viste det seg at jeg hadde et veldig variabelt blodsukker, og jeg hadde mye kvalme, oppkast og diare på grunn av de medisinene jeg fikk, forteller han.

Slutt på følingene etter 15 år

Forekomsten av diabetes, og spesielt av diabetes type 2, øker kraftig i Norge, og man regner med at rundt 200 000 har sykdommen. Det jobbes imidlertid stadig med forskning på medisiner, og takket være det, lever Valberg et godt liv med diabetes i dag.

- Jeg så en annonse i Aftenposten, om en studie på Rikshospitalet som skulle foregå mellom 2011 og 2015, der det skulle testes ut en ny medisin.

Jarle ble med, og etter over 15 år med sykdommen, fant han endelig den medisinen som fungerte for ham. De ustabile blodsukkerverdiene har stabilisert seg, og i tillegg til at både kvalmen og følingene er borte, kan han leve livet sitt med en helt ny trygghet, siden han fikk diagnosen. Som en følge har han også klart å redusere inntak av insulin med nær 50 prosent.

- Det ble et helt annet liv for meg. Bare det å vite at jeg har stabile verdier gjør så mye. Jeg hadde veldig ustabilt blodsukker, og det resulterte i noen skumle følinger, forteller han.

Klar sammenheng mellom diabetes og hjertesykdom

At diabetes oppdages i forbindelse med utredning etter hjertesykdom, er ikke uvanlig. Sammenhengen mellom de to er klar og farlig. Opptil 50 prosent av pasienter med akutt hjerteinfarkt har tegn på diabetes eller forløpere for denne sykdommen. Disse pasientene har økt risiko for nytt hjerteinfarkt og andre komplikasjoner. Generelt kan man si at pasienter med diabetes har mellom to og fire ganger større risiko for hjerteinfarkt eller hjerneslag sammenlignet med dem som ikke har diabetes. Sykdommer i hjerte- og karsystemet utgjør mellom 70 og 75 prosent av dødsfallene ved diabetes type 2.

- Det er ikke uvanlig at diabetes oppdages på den måten. Når du er inne med hjertesykdom måles blodsukkeret, og da er det ikke uvanlig at man ser forstyrrelser. Da oppdager man ofte at du enten har diabetes, eller et forstadium til diabetes, sier Lars Gullestad, professor ved UiO og kardiolog ved Rikshospitalet.

Et stabilt blodsukker holder også hjertehelsen i sjakk

Men det er mye du kan gjøre for å minske risikoen for alvorlige komplikasjoner. Den viktigste medisinen er livsstilsendring. Trening og kosthold er helt avgjørende, og for de som har fått en diabetesdiagnose er det desto viktigere å holde hjertehelsen i sjakk.

- Det er veldig viktig å huske på at diabetes i seg selv er en risikofaktor for hjertesykdom. Da har du allerede én, og da må du ikke ha flere. Da må du ikke røyke, du må trene og du må spise sunt, og i tillegg må du senke blodtrykket. Som diabetiker så stiller du allerede dårligere.

Det finnes dessuten en rekke medikamenter som stabiliserer blodsukkernivået, noe som igjen kan ha god effekt på alle organer som påvirkes av det høye blodsukkeret, inkludert blodårene.

- Det er klart at det er lurt å bruke disse. Holder man blodsukkernivået nede så reduserer man risikoen for komplikasjoner.