Diabetisk retinopati er en sykdom som utvikles i øyets netthinne som følge av diabetes, og kan føre til nedsatt syn eller blindhet.

I 1991, da Vibeke var 23 år gammel, merket hun at det var noe svart som beveget seg rundt i øynene.

- Det var en slags sorte streker som bare lå og fløt, forteller hun.

Vibeke hadde fått diagnosen diabetes 1 allerede som åtteåring, men aldri tidligere hatt problemer med synet.

- Da jeg også merket et slags rødt skjær tok jeg kontakt med legen som sendte meg videre til øyepoliklinikk. De konstaterte at jeg hadde komplikasjoner med synet og ga meg laserbehandling, fortsetter hun.

Året etter var hun så uheldig at hun falt i en skråning og slo hodet. Dagen før fallet hadde hun kjørt bil, dagen etter fallet var alt grått.

Hun kom på Rikshospitalet og ble operert. Operasjonen gjorde at hun beholdt fem prosent av synet, men da hun ble gravid i 2006 ble synet dårligere, men da hun fikk brystkreft ble det enda verre:

- Det var i 2013. Da fikk jeg en cellegift som gikk på nervene, og den førte til at jeg mistet alt synet og siden har jeg vært helt blind.

Klarer seg godt i det daglige

- Jeg har både en telefon og en datamaskin som leser meldinger for meg, i tillegg har jeg en mikrobølgeovn som også prater, men utover det bruker jeg ikke spesielle hjelpemidler. Men grunnen til at jeg klarer meg så godt er takket være rehabilitering via Blindeforbundet og spesialkurs for diabetikere, uten dette hadde situasjonen min vært en annen. Jeg handler, lager mat og kan klare det meste selv. Den største utfordringen er at jeg har en sønn på ti år som jeg gjerne ville kjørt og hentet til ulike aktiviteter, og det kan jeg jo ikke gjøre, men er avhengig av andre, forteller hun.

- Men en ting jeg ikke skjønner er hvorfor det ikke finnes insulinpumper og blodsukkerapparater som er tilpasset blinde og svaksynte, for det er jo tross alt mange som er i akkurat den samme situasjonen som meg, avslutter hun.