Et av problemene diabetikere kan ha, er at de ikke kjenner at de har gnagsår, fordi nervene ikke gir beskjed om smerter. Autorisert fotterapeut, Solveig Annie Magnussen, kan fortelle om en rekke tiltak og hjelpemidler som både forebygger, lindrer og forhindrer større problemer.

- Diabetikere bør ikke ha sko med innvendige sømmer som kan gnage og skape friksjon som kan gi gnagsår. Det samme gjelder strømper, de bør heller ikke ha innvendig søm. De bør heller ikke stramme sånn at de stopper blodsirkulasjonen. Det finnes dessuten avlastningssåler, som ligner på en Tempurmadrass; det er mange som har knokler som stikker ut her og der, og med en avlastningssåle unngår man sår.

Nedgrodde negler og grønnsåpe

Mange sliter også med nedgrodde negler som graver seg ned i kjøttet. Her finnes det også hjelp å få.

- Man kan løfte og avlaste neglene på tærne ved hjelp av bøyler. Noen kan limes på, de har et enormt spenn, som løfter og holder neglen oppe. Man bør ikke alltid operere bort en nedgrodd negl, da vokser den bare ut igjen på samme måte. Det er dessuten skrekkelig vondt, både å operere, og å gå rundt med en inngrodd negl.

Bruk av grønnsåpe til rensing av sår er et gammelt kjerringråd, men dette fraråder Magnussen på det sterkeste.

- I gamle dager kjøpte man såkalt medisinsk grønnsåpe på apoteket. Denne var ren. Den grønnsåpen vi får i dagligvaren i dag er full av kjemikalier, det tærer på huden. Ikke bruk dette på føttene. Gå til en fotterapeut. Ikke for å si noe vondt om leger, men det er ikke alle som er like oppmerksomme på føttene, og du kommer jo ikke langt uten dem.