Suppen er  glutenfri og melkefri .

Sløyf parmesan i pestoen  for å lage den melkefri .

ca 1 kg plommetomater  eller 2-3  bokser   hermetiske tomater

2 løk

4 ss  olivenolje

1-2 fedd  hvitløk

ca 8 dl grønnsakkraft  eller hønsebuljong (glutenfri)

½  ts sukker

1  ss  balsamicoeddik

8-10 blader frisk basilikum

salt  pepper

ev  et par  dråper  tabasco

Grønn urtesaus/ pesto:

1 potte basilikum

1-2 fedd hvitløk

1 ss ristede pinjekerner

2-3 ss parmesan ( nyrevet). NB Sløyfes  hvis melkefri

ca 1 1/2 dl olivenolje

salt, pepper

Ferske  tomater   må flås - skjær et  lite  kryss på undersiden av tomatene, legg i kokende vann ca 1 min ( tiden er  avhengig av størrelsen på tomatene). Legg tomatene  over i kaldt vann . Trekk av skinnet og skjær vekk det harde stilkfestet.  ELLER bruk hermetiske tomater. Grovhakk løk og surr myk i olje, tilsett hakkede tomater, hakket  hvitløk og kraft og kok op og la trekke under lokk i ca 20 min , ta  av lokket og la suppen trekke videre  uten lokk i 10-15 min. Tilsett  basilikum blader  og kjør suppen glatt med en stavmikser . Smak til med salt, pepper, litt sukker og balsamico eddik  og ev et  par  dråper tabasco.

Lag  pesto mens suppen koker. Plukk bladene fra en potte basilikum og ha over i en foodprocessor sammen med hvitløk, ristede(lett stekte uten smør) pinjekerner og parmesan. Kjør sammen og spe med olje. smak til med salt og pepper.

Stek  terninger av glutefritt brød sprøtt i olje  og  vend inn et par ss pesto i  de stekte brødterningene  før de legges i suppen ved servering..

Pesto kan også røres inn i suppen rett før servering.