Hver morgen starter mange nordmenn dagen sin med å se på Wenche kokkelere på God Morgen Norge. Her lager hun et variert utvalg matretter – og et overtall av disse rettene er til og med allergivennlige.

- Jeg bruker rene råvarer, og da er det ofte mat for alle. Jeg prøver å huske på å si ifra når jeg lager mat som er melkefritt, glutenfritt og fritt for egg. Jeg glemmer det innimellom, men kommer på det etter sending, og får lagt det ut på nett. For egentlig så lager jeg ganske ofte glutenfri mat, og veldig ofte melkefri mat, forteller Wenche.

Lag mat alle kan spise

Nettopp fordi det finnes så mange alternative retter som er allergivennlige, synes ikke tv-kokken det skal være nødvendig å lage spesialmat til allergikere. Hvis et familiemedlem har cøliaki eller melkeallergi, er det naturlig at hele familien bygger opp kostholdet rundt vedkommende.

- Alle kan spise allergimat, men den som har en intoleranse eller ikke tåler noe, har begrensede muligheter. Det er dessuten mye lettere i en familiesituasjon å bare lage én rett som alle kan spise. Hvis man lager mange forskjellige retter er smittefaren veldig stor. Det er fort gjort å flytte en slikkepott fra den ene gryten til den andre, eller ikke vaske stekepannen godt nok, noe som gjør at allergikeren ikke kan spise det likevel. Da er du like langt igjen, sier Wenche og tilføyer:

- Egentlig er et allergivennlig kosthold det kostholdet vi alle burde ha, fordi det er veldig sunt.
 

Viktig med åpenhet

Det å sørge for å lage matretter alle kan spise er kanskje spesielt viktig i situasjoner som involverer barn. Barn er ofte redd for å skille seg ut, og det skal ikke være nødvendig at et barn må spise noehelt annet enn de andre barna i en bursdag.

- Jeg har en nevø som har ekstrem melkeallergi. Han går i anafylaktisk sjokk, så han går med adrenalinsprøyter på seg. Hvis han får i seg melk, kollapser han med en gang. Han kunne ikke gå i bursdag hvis det ble servert en kake med melk i, for eksempel. Hvis ungene tok på hverandre, så ville han bare ved berøring bli dårlig og hovne opp.

- Da allierte moren seg med de som skulle arrangere bursdagen og sa at hvis Kasper skal komme, så må dere ta de hensynene. Det er så viktig med åpenhet rundt hva man ikke tåler, og heller si hva som kan gjøres isteden. Kan du bruke margarin? For det finnes margarin uten melk du kan bruke. Det hadde vært kjempefint om du kan bake med det istedenfor smør. Og du kan bruke appelsinjuice eller eplejuice istedenfor melk. Gi de tipsene, for det er ikke verre enn det, forteller Wenche.

Det samme gjelder både på restaurant og i andre selskaper. Det er viktig at den som har en allergi tar ansvar og gir beskjed til verten eller de ansatte på restauranten.

- Hvis jeg har selskap,og sender ut invitasjon, regner jeg med at gjestene som takker ja sier ifra hvis det er ting de ikke tåler. Det er et ansvar som allergikeren må ta. Hvis vi sitter ved bordet og gjesten først da sier at vedkommende ikke kan spise noe – da føler jeg meg dum som vert. Hva skal jeg finne på til han eller henne da? Så det er mye bedre å si ifra. Og da hender kanskje at verten sier at de lager hele menyen slik at alle kan spise alt. Da ser folk at de kan lage en hel trerettersmiddag og unngå både egg, melk og hvetemel. Det funker jo helt fint! Man må bare tenke litt, men det finnes mange kokebøker, sier tv-kokken.

Se mulighetene – ikke begrensningene

- Det kan høres ut som jeg bagatelliserer det for de som tenker at det ikke er så lett. Jeg vet at det ikke er så lett, men som med alt annet i livet, så handler det om å ikke la det bli et problem, men heller la det bli en mulighet. Du kan gjøre mye av de samme tingene, men med noen justeringer.

Hvis du får påvist en allergi anbefaler Wenche å rådgi seg med en ernæringsfysiolog. Hun mener legene ikke er flinke nok til å gi veiledning.

- En ting er å stille en diagnose, men du må også fortelle hva det betyr i det daglige. Det skjer jo at folk blir underernærte, fordi de ikke tør å spise noen ting. Eller så lar de vær å spise eller spiser veldig ensidig. Dette er veldig skummelt. Derfor må man ta litt fatt i det selv, og få noen med kunnskap til å hjelpe deg litt på veien og vise deg hva du kan bruke, forteller hun og sier helt til slutt:

- Det er fort gjort for den som får påvist allergi å bli fortvilet, fordi du bare ser begrensningene. Tenk på alt du kan spise, istedenfor å tenke på alt du ikke kan spise.